Monument

Groenmarktkerk

Adres

Nieuwe Groenmarkt 12, Haarlem

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Groenmarktkerk, de op één na oudste R.K. kerk van Haarlem, is gebouwd in 1844 ter vervanging van een schuilkerk in de Damsteeg. Officieel is de kerk vernoemd naar de heilige Antonius van Padua, een Franciscaan, maar is voornamelijk bekend als de patroonheilige van verloren voorwerpen. De kerk werd ontworpen door Tieleman Franciscus Suys. Suys was hofarchitect van Koning Willem I en later ook van de Belgische koning Leopold I en heeft op die manier een grote hoeveelheid zogenaamde waterstaatskerken op zijn naam staan. In Nederland is de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam waarschijnlijk zijn bekendste werk. De Groenmarktkerk is gebouwd in een Neoclassicistische stijl, zoals bij waterstaatskerken gebruikelijk was, maar bezit, als niet officiële waterstaatskerk, voornamelijk binnenin veel barokke elementen. Het pronkstuk van de kerk is het hoofdaltaar met engelen, dat werd ontworpen door de Antwerpenaar Pieter Jozef de Cuyper.

Bij de deur kunt u uw handen reinigen met desinfecterende gel. Verder wordt u gevraagd om uw contactgegevens achter te laten t.b.v. bron- en contactonderzoek (deze gegevens worden na 4 weken vernietigd). In de kerk wordt de bezichtigingsroute met pijlen aangegeven. 

Wist je dat?

De kerk is gebouwd in 1846? Bijzonderheden van de Groenmarktkerk zijn: aparte altaar achtergrond, preekstoel in houtsnijwerk, doopkapel, Franciscus-kapel

Deel dit monument

Adres

Nieuwe Groenmarkt 12, Haarlem

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Bouwperiode:
1842-1844
Huidige functie:
Kerk
bekijk alle monumenten in
Haarlem
Instagram
Hashtag #