Monument

Groot Tuighuis

Za
Om 13.00 uur een optreden van koor Capella Ducis

Adres

Bethaniestraat 4, 's-Hertogenbosch

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Sneak preview in het Groot Tuighuis

Vanaf voorjaar 2022 is het Groot Tuighuis verbouwd tot een modern en duurzaam erfgoedcentrum. Ook al is nog niet officieel geopend of de verbouwing zelfs nog niet helemaal klaar, bezoekers kunnen op zaterdag 9 september toch al een kijkje komen nemen. Ze kunnen dan zien dat het gebouw nu de centrale plek wordt voor iedereen die in de gemeente ’s-Hertogenbosch bezig is met archeologie, bouwhistorie, monumenten en stadsarchief. De nieuwe publieksfunctie op de begane grond biedt mogelijkheden om op allerlei manieren bezig te zijn met historische informatie. Op de bovenste verdiepingen bevindt zich het archeologisch en depot. En op meerdere etages zijn de werkplekken voor medewerkers en vrijwilligers. Zij gaan aan de slag in een gebouw dat veel duurzamer is dan voorheen. Door isolatie, HR++glas, vloerverwarming en een glazen vloer in de vide wordt energie bespaard en veel oude bouwelementen zijn hergebruikt.

Op de begane grond kunnen bezoekers vrij rond kijken. Voor een bezoek aan de verdiepingen worden rondleidingen georganiseerd.

 

Levend Erfgoed

Kort na 1430 werd hier een  kapel en gasthuis gebouwd voor bedevaartgangers op  reis naar Santiago de Compostella. Deze kapel werd in de 16e eeuw uitgebreid tot een driebeukig schip met  éénbeukig koor.

Vanaf 1569 was het gebouw parochiekerk. Na 1629 werd  het onteigend en diende vervolgens als protestantse kerk,  wagenhuis en paardenstal.  In 1752 werd het verbouwd tot militair arsenaal. Daarbij  werden drie opslagzolders voor onder andere wapentuig  gemaakt en heette het in de 19e eeuw ‘Groot Tuighuis’.  Na de beëindiging van de militaire functie was het  gebouw vanaf 1924 de locatie van het Noordbrabants  Museum. Onder architectuur van Oscar Leeuw werd het pand intern verbouwd en de voorgevel vernieuwd.  Na het vertrek van het museum naar de Verwersstraat  kreeg het in 1988 de huidige functie. Na eerdere restauraties en renovaties in 2007 en 2013 is het gebouw het afgelopen jaar geschikt gemaakt voor huisvesting van de gehele afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Het is nu een modern en duurzaam erfgoedcentrum met werkplekken voor de medewerkers en een depot voor archeologisch, bouwhistorisch en (beperkt) archiefmateriaal. Maar vooral heeft het een nieuwe, permanente publieksfunctie met een expositie over de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch, een ArcheoHotspot en de studiezaal.

Deel dit monument

Adres

Bethaniestraat 4, 's-Hertogenbosch

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk, vervolgens militair arsenaal, vervolgens museum
Bouwperiode:
15e eeuw
Huidige functie:
Afdeling Erfgoed van de gemeente 's-Hertogenbosch. Depot Archeologie en Bouwhistorie
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
's-Hertogenbosch