Monument

Groote of Nieuwe Kerk

Za

Adres

Kerkplein 2, Maassluis

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Een rijke historie: dat heeft de Groote Kerk op het Schanseiland zeker! Gelukkig is ook dit jaar de kerk open tijdens Open Monumentendag. Maak kennis met deze fraaie kerk en neem de tijd deze eens goed van binnen te bekijken. Bent u al vaker geweest? Bij ieder bezoek valt wel weer iets nieuws te ontdekken dat u eerder niet zag of wist. Heeft u de kerk nog nooit bezocht? De Kerk en het Schanseiland hebben een grote rol in de geschiedenis van Maassluis, dus kom kennismaken met de verhalen!

Entree

Gelijk bij de entree valt de volgende spreuk op:

“Een oorlochsschans ik was,
den crychslien toegewesen.
Nu Christi Kerck ick ben,
een bedehuys verpresen.”

Oorlogsschans

Zoals het opschrift boven de entree verhaalt, is de Groote Kerk gebouwd op de plaats waar zich tijdens de Tachtigjarige Oorlog een oorlogsschans bevond. Op de plaats waar nu de Groote Kerk staat, was vroeger een schans gebouwd ter bescherming van de sluizen tegen oorlogsgeweld. Strategisch van belang om als verdediging het achterliggende land onder water te kunnen zetten of om dat te beletten. De schans is afwisselend in handen geweest van de geuzen en het Spaanse leger. Marnix van St. Aldegonde, in dienst van Willem van Oranje, was de commandant van de Schans. Honderden Maassluizers zijn tijdens de gevechten gesneuveld.

1629: start bouw van de Groote Kerk

Nadat jaren later de Spanjaarden toch uit Maassluis verdreven waren en de schans was afgebroken, werd in 1629 begonnen met de realisatie van de Groote Kerk. De bouw, gefinancierd door heffingen op de haringvangst, lag diverse jaren stil doordat kapers uit Duinkerken veel Maassluise vissersschepen veroverden en de bemanningen overboord gooiden waardoor er geen inkomsten uit de visvangst waren. In 1639 werd de Groote Kerk desondanks toch voltooid. De inwijding vond plaats op 9 oktober 1639 door ds. Fenacolius. Bijzonder is dat het gebouw vanaf het begin als Protestantse kerk gebouwd is. Het is hiermee een van de eerste Protestantse kerken in Nederland.

Bombardement in WOII

Op 18 maart 1943 rond 15.35 uur bombardeerden de geallieerden een groot deel van het historische centrum van Maassluis. Er vielen achttien doden en vier zwaargewonden. Binnen enkele minuten waren veel huizen, winkels en gebouwen verwoest. De gereformeerde Noorderkerk ging in vlammen op en ging geheel verloren. De hervormde Groote Kerk werd wel zwaar beschadigd, maar een beginnende brand in de kerktoren kon tijdig worden geblust. Dat voorkwam dat dit kerkgebouw ook volledig verloren ging. Het beroemde Garrelsorgel, de preekstoel met de kanselbijbel, het Visserij- en Kleermakersbord en de kroonluchters bleven gespaard. Dit gold niet voor de oude regeringsbanken. Een vervolgbombardement op 22 maart 1943 richtte gelukkig minder schade aan. Na een restauratie in juli 1947 is de kerk weer in gebruik genomen.

Deel dit monument

Adres

Kerkplein 2, Maassluis

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Huidige functie:
Kerk voor erediensten en concerten
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Maassluis
Instagram
Hashtag #