Monument

5. De Groote Sociëteit

De Groote Sociëteit is onderdeel van de Monumententour tijdens het openingsprogramma op vrijdagavond van 21:00 tot 23:00 uur.

Adres

Koestraat 8, Zwolle

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Programma vrijdagavond (aanvang 21:00, 22:00 en 22:30 uur)
Maud & Robin (Robin Hoods eerste heldendaden)  van Theatergroep Nooitgedacht
Een moderne versie van de wereldberoemde legende Robin Hood. Robin is rijk en heeft het goed en hij woont binnen de stadsmuren. Maud is arm en woont erbuiten. Op een doodgewone dag komen ze elkaar tegen. Robin ziet een wereld die hij nog nooit heeft gezien en dat zet hem aan het denken. Is er iets dat hij mist? Robin en Maud bedenken een plan, maar lukt het ze uit handen te blijven van de sheriff?

Algemene informatie over het monument
Hier stonden drie huizen die eertijds ongetwijfeld een voornaam Herenhuis hebben gevormd met vleugels aan weerzijden van een ommuurd voorplein. Het geheel werd in 1805 door koop eigendom van de Grote Sociëteit. De grote restauratie vond plaats in 1964. Het geheel werd in het midden van de 17de eeuw opgetrokken. In de oostelijke vleugel bevindt zich in de westgevel een decoratieve omlijsting van een venster op de eerste verdieping aan het besloten plein. Bij de algehele restauratie is onder het stucplafond in de biljartzaal een beschilderde balkzoldering tevoorschijn gekomen uit het midden van de 17de eeuw. De zeven vakken vertonen cartouches met voorstellingen van de tekens van de dierenriem en andere mythologische figuren.

Deel dit monument

Adres

Koestraat 8, Zwolle

Achtergrondinformatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Oorspronkelijke functie:
Woonhuizen
Bouwperiode:
17e eeuw
Huidige functie:
Sociëteit
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zwolle