Monument

Grote Kerk Leerdam

Za
2 activiteiten

Adres

Kerkstraat 32, Leerdam

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 17:00

De Grote Kerk is een laatgotische kerk. In 1345 wordt de kerk voor het eerst in schriftelijke bronnen genoemd, waarschijnlijk een kleine romaanse kerk die er eerst stond. De 13e-eeuwse toren is het oudste gedeelte van het gebouw. 150 jaar is er gebouwd aan deze gotische kerk en is na 1550 wat grootte betreft niet meer gewijzigd. De plattegrond heeft de vorm van een latijns kruis met de volgende afmetingen, de kerk is 41 meter lang en 18 meter breed en 19 meter hoog. De toren is 38 meter hoog en wordt bekroond met een kozak als windwijzer. Bijzonderheden in het interieur zijn onder meer de preekstoel uit 1665, het orgel uit 1854, gemaakt door de firma Batz en Co. en het Tien Gebodenbord, geschonken door Koning-Stadhouder Willem III. Van de grafzerken is de oudste van de laatste Heer van Arkel, overleden op 25 augustus 1428.

De predikantenborden

Aan de muren achter de preekstoel hangen drie predikantenborden, houten borden in zwart geverfde lijsten met vergulde profielen die zijn gemaakt in de 18e, 19e en 20e eeuw. De eerste predikant is Joost de Jonge. Bij de inneming van Leerdam op 10 juli 1574 werd hij door de Spanjaarden gevangen genomen en op dezelfde dag, samen met predikant Quirinus de Palme uit Asperen en de Leerdamse schoolmeester Rogier Jooszoon opgehangen.

Het tien gebodenbord

In 1795 zijn met de Franse overheersing alle wapenborden in de kerk weggenomen, met uitzondering van het tien gebodenbord. Het tien gebodenbord werd geschonken door koning-stadhouder Willem III, graaf van Leerdam. Hij was gehuwd met Mary Stuart. Samen waren zij vorst van het Verenigd Koninkrijk.

Wist je dat?

Waar je normaal een haan als windwijzer ziet, zie je op de Grote Kerk in Leerdam een ruiter te paard met uitgestoken lans, kozak genoemd. De windwijzer herinnert zo aan de bevrijding van Leerdam door de Russen in 1814. De kozakken verdreven de Franse overheersers toen uit de stad.

Deel dit monument

Adres

Kerkstraat 32, Leerdam

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Leerdam
Instagram
Hashtag #