Monument

Grote of Barbarakerk

3 activiteiten

Adres

Grote Kerkstraat 4, Culemborg

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Tussen de Ridderstraat en de Markt vindt u aan de Grote Kerkstraat de Grote of Barbarakerk. Deze oudste kerk van Culemborg werd rond 1280 als kapel gebouwd. In 1422 werd de kerk door een stadsbrand verwoest. De Gotische kruisbasiliek werd voor 1430 weer herbouwd en in 1515 vergroot door Elisabeth van Culemborg.

In 1566 woedde ook in Culemborg de Beeldenstorm en in 1578 kwam de kerk definitief in protestantse handen. De kerk verloor in 1654 door een blikseminslag zijn torenspits, die daarna nooit meer is herbouwd.

Nog altijd wordt dagelijks vóór 22.00 uur vanuit dit rijksmonument de zogenaamde papklok geluid om burgers te attenderen op het feit dat de poorten aanstonds zouden worden gesloten.

Naast de (ere-)diensten wordt de kerk veelvuldig gebruikt voor culturele activiteiten. Sinds 1798 is de toren van de kerk eigendom van de gemeente. De kerk zelf behoort toe aan de Nederlands Hervormde Gemeente. Het meest opvallende graf is de tombe van Catharina Alida van der Dussen (21 augustus 1690 – 28 juli 1745). In 2014 verscheen het boek ‘Een verbroken alliantie’ van Jan de Graaf die thans woonachtig is in het pand op de hoek van de Grote Kerkstraat en de Papenhoek waar zij gewoond heeft en overleed.

 

Deel dit monument

Adres

Grote Kerkstraat 4, Culemborg

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Culemborg