Monument

Grote- of Johanneskerk

Programma
Za
Deze rijksmonumentale kerk is een zaalkerk met toren. Blikvangers in de kerk zijn o.a. de prachtige gebrandschilderde ramen.

Adres

Kerkplein 4, Lekkerkerk

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Deze rijksmonumentale kerk is een zaalkerk met toren, die in de afgelopen eeuwen de nodige verwoestingen en verbouwingen heeft ondergaan. Er zijn o.a. oude doopboeken vanaf 1792 in te zien van de voormalige hervormde kerk en de gereformeerde kerk. In de toren is het oude torenuurwerk te bezichtigen en de oude gevangeniscel.

Blikvangers in de kerk zijn o.a. de prachtige gebrandschilderde ramen van misschien wel de bekendste glaskunstenares Annemiek Punt. Eén maakte Wim Zwiers. Dat raam stelt de bestrijding van de gifgroene duivel in de bodem voor en verwijst daarmee naar de gifaffaire uit 1980. De Wet Bodemsanering in 1994 is hier een gevolg van.

In deze kerk is ook het laatste beeldhouwwerk van beeldend kunstenaar Piet van der Velden te zien. Het is een replica van de Grote- of Johanneskerk. Hij heeft dat enige tijd geleden als afscheidscadeau aangeboden aan het gemeentebestuur met de bedoeling dat het openbaar te bezichtigen is. Het staat nu in de bibliotheek, maar op Open Monumentendag in de kerk. In de kerk en de oudheidskamer in ’t Kruisgebouw zijn ook de boeken van de historische vereniging en van de kerk te koop

Levend Erfgoed

Wist je dat?

Eén van de ramen maakte Wim Zwiers. Dat raam stelt de bestrijding van de gifgroene duivel in de bodem voor en verwijst daarmee naar de gifaffaire uit 1980. De Wet Bodemsanering in 1994 is hier een gevolg van.

Deel dit monument

Adres

Kerkplein 4, Lekkerkerk

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Bouwperiode:
16de eeuw
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Lekkerkerk