Monument

9. Grote Kerk (Academiehuis)

De Grote Kerk (Academiehuis) is onderdeel van de Monumententour tijdens het openingsprogramma op vrijdagavond van 21:00 tot 23:00 uur.

Adres

Grote Markt 18, Zwolle

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Programma vrijdagavond (21:00 en 22:00 uur)

Een ware beleving

Tijdens de opening van de Open Monumentendag zal het Academiehuis, de laatmiddeleeuwse Grote Kerk, het grootste rijksmonument van Zwolle het toneel zijn voor jong Zwols talent. Het publiek beweegt zich langs verschillende acts opgevoerd door getalenteerde jeugdige musici, dansers en circusartiesten. Een prikkelende en verrassende avondwandeling langs verschillende podia; bij Panorama Hanze, in het koor, voor de kapel, naast de rijk geornamenteerde preekstoel en bijvoorbeeld onder het wereldberoemde Schnitgerorgel of op een zerk. Een ware beleving in de even zo bijzondere 600 jaar oude setting van het Academiehuis/De Grote Kerk. Met optredens van o.a. Jeugdcircus Pavarini, Britten Jeugd Strijkorkest, DIFF Dance Centre en Jeugdtheaterschool Zwolle en organist Harm-Jan van der Sluis. 

Algemene informatie over het monument
De Grote of Sint-Michaelskerk / Academiehuis Grote Kerk Zwolle.

Deze gotische driehallenkerk is gebouwd tussen 1370 en 1452. Met een toren van 113,5 meter hoog, was de hoogste toren in Nederland, hoger zelfs dan de Domtoren. Verschillende blikseminslagen werden de toren fataal. In 1682 stortte de toren in waarbij twee traveeën werden vernield. Op de plaats van de toren werd een achthoekige consistorie gebouwd die vanuit de kerk toegankelijk is via een imposante trap. Het interieur uit het eind van de 17de eeuw is nog grotendeels intact.

In de kerk zijn het 16de-eeuwse koorhek, de preekstoel, het Schnitgerorgel en de herenbanken de blikvangers.

Verder zijn nog enkele fragmenten bewaard gebleven van fresco’s uit de 15de eeuw van Meester Joan van der Mynnesten, een fragment van de voormalige Sacramentstoren van de beeldhouwer Willem Backerweerd en een timpaan in het Noorderportaal van bouwmeester Arnt van Calcar met het oude Stadswapen.

In de buitenmuur van het middenkoor is een rode zandstenen boogvulling met een voorstelling van de zielen in Abrahams schoot. Vermoedelijk heeft deze boogvulling deel uit gemaakt van een romaanse voorganger van de huidige kerk.

Tijdens een verbouwing in 2019 voor het Academiehuis zijn de stalen deuren met glaskunstwerken in het noord- en zuidportaal geplaatst. De kerk heeft een nieuwe functie in Zwolle gekregen. Of het nu gaat om tentoonstellingen, concerten of theater, films of exposities. Het is allemaal mogelijk in het Academiehuis. De Grote Kerk voegt daar de eigen activiteiten aan toe, waaronder de programma’s van de Stadskerk en het wereldberoemde Schnitgerorgel.

Deel dit monument

Adres

Grote Markt 18, Zwolle

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Oorspronkelijk de Parochiekerk van de Heilige Aartsengel Sint-Michaël
Bouwperiode:
1370-1452
Huidige functie:
Academiehuis Grote Kerk Zwolle
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zwolle