Monument

Hembrug Museum op het Hembrugterrein

Adres

Kanonnenloods 14, Zaandam

Achtergrond informatie uitklap icoon

Activiteiten tijdens de Open Monumentendag 2022

Het Hembrug Museum vertelt het verhaal van de wapen- en munitiefabriek die vanaf het eind van de 19de eeuw tot 2003 op het Hembrugterrein in Zaandam gevestigd was.
Om 11.00 start er een gratis rondleiding, die duurt tot 12.15. Er is plaats voor maximaal 20 personen.
Het is verplicht om vooraf tickets te reserveren via deze link.
Voor slechts €2.50 is er een plattegrond met audiotour beschikbaar om zelf het gebied te verkennen. Verkrijgbaar bij Art Zaanstad en Bind.

Over het monument
Op het Hembrugterrein in Zaandam, ooit het militaire hart van de Stelling van Amsterdam, stond ruim honderd jaar de nationale munitie- en wapenfabriek ‘Artillerie Inrichtingen’ (later Eurometaal NV). De fabriek, beter bekend als ‘Hembrug’, was destijds een van de grootste en modernste militaire complexen van Nederland. In het diepste geheim werden hier wapens en munitie gemaakt, getest en opgeslagen. Later zijn er ook civiele producten geproduceerd, zoals draaibanken en zonnecollectoren. In twee voormalige transformatorhuisjes toont het Hembrug Museum de rijke historie van het mysterieuze terrein. Bezoekers ervaren wat zich afspeelde op dit lange tijd hermetisch afgesloten terrein. Wat werd er gemaakt? Voor wie? Wie werkten hier? En waarom werd de wapenfabriek juist in Zaandam gebouwd?

Deel dit monument

Adres

Kanonnenloods 14, Zaandam

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Museum
Oorspronkelijke functie:
Munitie- en wapenfabriek
Bouwperiode:
1895
Huidige functie:
Museum
bekijk alle monumenten in
Zaandam