Monument

Het Fries Scheepvaart Museum

Adres

Kleinzand 16, Sneek

In het kort

  • Het pand Kleinzand 12 heeft de status van rijksmonument
  • De Hooiblokstraat 17 is een gemeentelijk monument

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het Fries Scheepvaart Museum is gevestigd in 5 monumentale grachtenpanden aan het Kleinzand en een oud schoolgebouw aan de Hooiblokstraat. Dit jaar is het 85 jaar geleden dat het museum is opgericht. Alle reden om bezoekers tijdens Open Monumentendag gratis toegang te geven.

Dwaal door de panden en bekijk de vele originele elementen die bewaard zijn gebleven. In de museale collecties zijn de ambachten en tradities alom aanwezig. Zo is er een zaal vol zilverwerk gemaakt in Sneek: de resultaten van puur ambachtswerk. Bekijk ook de mastenmakerij, en ervaar hoe het touwslaan vroeger ging. Achter het museum aan de Bothniakade, ligt stoomsleepboot Maarten. Neem een kijkje aan boord om te zien hoe het schip op stoom komt. Kinderen blazen een oude zeiltraditie nieuw leven in: bij de museumvijver staan zeilklompen klaar om mee te varen.

Voor de inwendige mens is er koffie, thee en limonade verkrijgbaar, met een heerlijk stuk ambachtelijk gebakken taart van de Arbeidscentrum.

Ook andere monumenten in de stad zijn deze dag geopend. Stadsgidsen van het museum zijn aanwezig in de Waterpoort, het stadhuis en het Bestjoershûs om toelichting te geven.

Let op: In de Waterpoort is beperkt plek. Reserveer hier vooraf een gratis ticket met tijdslot via de website van het Fries Scheepvaart Museum.

Deel dit monument

Adres

Kleinzand 16, Sneek

In het kort

  • Het pand Kleinzand 12 heeft de status van rijksmonument
  • De Hooiblokstraat 17 is een gemeentelijk monument

Achtergrondinformatie

Type monument:
Museum
Oorspronkelijke functie:
woonhuis
Huidige functie:
museum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Sneek