Monument

Het Magdalenaklooster

Za
Zo

Adres

Magdalenahof 2a, Haarlem

Openingstijden

za 11 sep. 12:00 - 17:00
zo 12 sep. 12:00 - 17:00
Reserveren...

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het gebouw aan de Magdalenahof was onderdeel van het Maria Magdalenaklooster, dat in 1475 gesticht werd voor ‘bekeerde zondaressen’. Van het klooster is nagenoeg geheel gesloopt. Alleen de zaal van het Armen Kinderhuis en de poort van het Garnizoenshospitaal uit 1882 zijn nog aanwezig.

Vanaf 1609 werd het klooster in gebruik genomen als pesthuis, tot het moment dat deze werd verplaatst naar buiten de stadsmuren in 1653 naar het huidige Dolhuys. Het klooster werd vervolgens in gebruik genomen door het Armen Kinderhuis en Burgerweeshuis. Ten behoeve van het Kinderhuis werd in 1660  het klooster uitgebreid. De gevelsteen boven de toegang in de zijgevel is een aandenken hieraan met de vermelding van de regenten van die tijd. In 1856 werd het terrein van het Kinderhuisterrein verkocht aan het Rijk, dat het in gebruik nam als militair hospitaal. In de zaal van het Kinderhuis was het Garnizoenshospitaal gevestigd. Een paar decennia later verkocht het Rijk de meeste bebouwing van het klooster aan de gemeente. Alleen het Garnizoenshospitaal werd niet verkocht. Ten behoeve van de toegang voor het hospitaal is de poort aan de Kinderhuisvest gerealiseerd. Vandaag de dag doet het dienst als kunsthuis.

Tijdens de Open Monumentendagen organiseert Horizonverticaal de tentoonstelling ‘Dit Huijs’, het Magdalenaklooster door de eeuwen heen. De tentoonstelling is opgesplitst in twee delen. In de daarvoor bestemde tentoonstellingsruimte binnen presenteert Stefan Kasper zijn hedendaagse interpretatie op de gevelsteen. In het hofje buiten wordt een historische foto-tentoonstelling over het Magdalenaklooster gepresenteerd.

Deel dit monument

Adres

Magdalenahof 2a, Haarlem

Openingstijden

za 11 sep. 12:00 - 17:00
zo 12 sep. 12:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
voormalig klooster
Bouwperiode:
1475
bekijk alle monumenten in
Haarlem
Instagram
Hashtag #