Monument

HH Petrus en Pauluskerk

Thema
Za
2 activiteiten

Adres

Sluiskant 29, Leidschendam

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00

Nadat weer was toegestaan het Rooms-Katholieke geloof te belijden vond er een euforische bouw plaats van rooms-katholieke kerken. In elkaars nabijheid werden binnen dertig jaar drie grote katholieke kerken gebouwd: de St Laurentiuskerk te Stompwijk, de St Martinuskerk te Voorburg en de H. Petrus en Pauluskerk te Leidschendam. Alle 3 ontworpen door architect E.J. (Evert) Margry (1841-1891).

De Heilige Petrus en Pauluskerk, ingewijd in 1880, is een driebeukige kruisbasiliek. Het exterieur van deze kerk heeft veel ronde vormen en een symmetrisch front met op een hoek een torentje en op de andere hoek een traptoren. Het interieur van de kerk toont een houten tongewelf en stenen kruisgewelven over de zijbeuken. Ook het interieur van deze kerk was grotendeels ontworpen door Margry maar inmiddels bijna geheel vernieuwd. Alleen het Maria altaar in het linker zijkoor is nog van zijn hand.

Grote kunsthistorische waarde uit de bouwtijd van de kerk hebben de gebrandschilderde ramen in het koor van de kerk, gemaakt door de firma Capronnier uit Brussel en de muurschilderingen van de Amsterdamse kunstschilder J. Dunselman (1863-1931).

Plekken van plezier

Deel dit monument

Adres

Sluiskant 29, Leidschendam

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Leidschendam
Instagram
Hashtag #