Monument

Historische Scheepswerf, Noorderstraat 308, Sappemeer

Thema
Za

Adres

Noorderstraat 308, Sappemeer

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 16:00

Praktische informatie

Rondleidingen met demonstraties klinken en smeden
Expositie schilderijen van Swanny Beukema
'Captains Dinner' tussen 11.00 en 14.00 uur (€ 2,50 pp).

Historische Scheepswerf Wolthuis, Noorderstraat 308, Sappemeer.

Scheepswerf Wolthuis is een ensemble van een scheepswerf met helling, dienstwoning en werkplaats, gelegen aan een waterweg met een hoogholtje. De helling horend bij de werf is een kanthelling. De werkplaats heeft een zadeldak, met strakke windveren. De gevels zijn van rode baksteen. Centraal aan de voorkant is een dubbele houten toegangsdeur met bovenlicht, met daarboven een segmentboog. Aan weerszijden is een raam met stalen roeden. De zolderverdieping heeft centraal een luik voor laden/lossen van goederen en aan weerszijden een gietijzeren cirkelvenster.
Na de restauratie van de werf en de gebouwen, zoals de hellingschuur en de timmerloods staan ook de machines weer op hun plaats. Daarmee is er sprake van een ‘werkende werf’, waar het oude ambacht van scheepsbouwer op deze historische plek behouden blijft. De werf heeft daarnaast een toeristisch-recreatieve en educatieve functie.

Tijdens de Open Monumentendag biedt Scheepswerf Wolthuis u een heel bijzonder programma aan. Er wordt gewerkt op de werf! De vrijwilligers laten u zien en beleven hoe in vroeger tijden de vaklieden hun verschillende ambachten uitoefenden met gebruikmaking van oude gereedschappen en machines.

In het Bezoekerscentrum van de werf is een expositie met schilderijen van “Zee en Wad” van Swanny Beukema. Ze is autodidact en schildert sinds 2001, daartoe aangezet door haar partner Theo Leijdekkers, professioneel beeldend kunstenaar. Beukema exposeert haar werk regelmatig in galerieën in Nederland en Duitsland.

Er is een route uitgezet langs de verschillende activiteiten op de werf, die start bij de expositie in het bezoekerscentrum. Dit centrum is over een klinkerpad buitenom bereikbaar.

In het bezoekerscentrum vindt u een compleet ingericht stuurhuis van een kustvaarder uit de jaren 50 van de vorige eeuw. U kunt achter het grote stuurwiel gaan staan, de kompaskoers bekijken en via de telegraaf de motor bedienen.

In de houten timmerloods staan achtereenvolgens:
1. de (mankrachtbediende) spantenbuiger;
2. de spantenvloer, waarop het schip wordt afgetekend;
3. de lintzaagmachine;
4. de beitelslijpmachine;
5. de Bentheimer slijpsteen;
6. de vlakbank, waarmee hout recht en vlak geschaafd wordt;
7. de vandiktebank, waarmee het hout op dikte geschaafd wordt en
8. de houtdraaibank.

Vervolgens komt u in de stenen hellingschuur, waar met metaal wordt gewerkt.
Hier ziet u machines zoals:
9. de kolomboormachine;
10. de mankrachtbediende slingerpons, om gaten in het ijzer te ponsen;
11. de elektrisch aangedreven ponsmachine;
12. de elektrisch aangedreven knipschaar;
13. de metaaldraaibank;
14. de ijzerzaagmachine;
15. de drukker, waarmee platen voor de scheepshuid gevormd (in model gedrukt) worden;
16. de zware ijzeren vlakplaat, waarop met veel mankracht en lawaai scheepsplaten in model worden geklopt;
17. de smederij, voor alle soorten scheeps- en ander smeedwerk.
Buiten ligt:
18. de helling met de vier hellingbanen en lorries en de geheel gereviseerde hellinglieren, waarmee het schip met behulp van zware kabels op de werf wordt getrokken en weer te water gelaten.

Tenslotte is boven de hellingschuur de expositiezolder ingericht met het verhaal in woord, beeld en geluid over de veenkoloniale scheepsbouw vanaf 1700. U waant zich in andere tijden!

Tussen 11.00 en 14.00 uur wordt een ‘Captains Dinner’ geserveerd. U kunt dan voor € 2,50 per portie smullen van kapucijners met spekjes.

Extra: Dit jaar is er weer het spel met de ‘dobber’. Aan de hijsgiek hangt een grote visdobber en onderaan de lijn, aan de haak onder water, zit een voorwerp. Ieder kan tegen een bedrag van € 1,– per keer raden wat er aan de haak zit. Zo kan men een grote krat met boodschappen winnen ter waarde van € 65,–. Nieuw in het programma is ‘wrikken’. Wat dat is leggen de scouts van de Nicolaasgroep uit Midlaren graag uit. Ze gaan in twee lelievletten demonstreren hoe een boot door middel van wrikken voortbewogen wordt. Bezoekers kunnen ook proberen dit onder de knie te krijgen. De Nicolaasgroep heeft een speltak waterscouting, waarop kinderen kunnen leren om te zeilen, te roeien en te wrikken in zogenaamde lelievletten. De lelievlet dankt haar naam aan de Franse Lelie, het wapen van de scouting. Scouting is een internationale jeugdbeweging, waarvan in Nederland meer dan 100.000 kinderen lid zijn. De Nicolaasgroep hoopt natuurlijk nieuwe leden te werven met deze actie.

Ook de inwendige mens komt aan zijn trekken, want in het Bezoekerscentrum van de werf worden koffie, thee, kapucijners met spek en gehaktballen geserveerd.

Openingstijden
Zaterdag : 10.00 -16.00
Zondag : niet geopend

Activiteiten
Rondleidingen met demonstraties klinken en smeden; hapjes en drankjes
Activiteiten van waterscouts van de Nicolaasgroep
Expositie schilderijen van Swanny Beukema

Wist je dat?

Tussen 11.00 en 14.00 uur wordt een ‘Captains Dinner’ geserveerd. U kunt dan voor € 2,50 per portie smullen van kapucijners met spekjes.

Deel dit monument

Adres

Noorderstraat 308, Sappemeer

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 16:00

Praktische informatie

Rondleidingen met demonstraties klinken en smeden
Expositie schilderijen van Swanny Beukema
'Captains Dinner' tussen 11.00 en 14.00 uur (€ 2,50 pp).
bekijk alle monumenten in
Sappemeer
Instagram
Hashtag #