Monument

Clubhuis van de Historische Vereniging Wormerveer

Adres

Zaanweg 124, Wormerveer

Achtergrond informatie uitklap icoon

 Zaterdag 10 september organiseert de Historische Vereniging Wormerveer (HVW) in haar clubhuis een bescheiden boekenmarkt en een presentatie met foto’s van ‘hergebruikte panden’.Om 10.30 uur start vanaf het clubhuis een rondwandeling ‘hergebruik van oude panden’; kosten per persoon euro 4.

Het clubhuis is te bereiken via de Steijnstraat naast huisnummer 2 in Wormerveer.Zondag 11 septemberOm 10.30 uur rondwandeling ‘hergebruik van oude panden’( zie hierboven)

Over het monument
Geruime tijd voor de viering van het 500-jarig bestaan van Wormerveer als dorpsgemeenschap in 2003, kwamen een aantal betrokken Wormerveerders met het initiatief om ter gelegenheid van dit heuglijke feit een boekwerk uit te geven over de historie van dit Zaandorp. Omdat echter de voorbereidingstijd te kort bleek om dit boek te presenteren in het feestjaar, is dit idee losgelaten en hebben de initiatiefnemers zich gericht op het oprichten van een historische vereniging.

Najaar 2002 was een en ander een feit en ging de kersverse vereniging van start met als belangrijkste doelstelling het blootleggen en openbaar maken van de geschiedenis van Wormerveer in de ruimste zin van het woord. De viering van Wormerveer 500, een half jaar later, legde de vereniging geen windeieren en zo kon nauwelijks een jaar na oprichting het 400e lid genoteerd worden. Tijdens dit feestjaar manifesteerde de vereniging zich ook middels een tentoonstelling, de presentatie van het eerste periodiek en de uitgave van een prent. Een flink aantal actieve leden vonden elkaar binnen enkele werkgroepen (zie ook: HVW werkgroepen) welke verantwoordelijk zijn voor een aantal activiteiten of evenementen. Anno 2014 telt de HVW 14 werkgroepen.

Inmiddels heeft de vereniging aangetoond in een belangrijke behoefte te voorzien en schommelt het ledental rond de 800. Binnen de Wormerveerse gemeenschap is de HVW een belangrijke factor en ook buiten haar werkgebied is zij een niet te onderschatten gesprekspartner wanneer het over zaken als Zaans erfgoed gaat. Als hoogtepunten van de afgelopen jaren mogen onder meer genoemd worden de overzichtstentoonstelling over de schilder/graficus Gerrit de Jong, de adoptie van de Oude Begraafplaats, de presentatie van het Wormerveers Monumentenboek, de adviserende rol bij het aanvullen van de gemeentelijke monumentenlijst en de terugkeer van de Wateringse Brug.

Deel dit monument

Adres

Zaanweg 124, Wormerveer

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Mobiel erfgoed
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Wormerveer