Monument

Hoeve De Klimop

Programma
Zo

Adres

Heikant 86 Oosteind, Oosterhout

Openingstijden

zo 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Een éénlaagse langgevelboerderij met rietgedekt zadeldak. De boerderij dateert van vóór 1700. Namen, geboorte- en sterfdata van de bewoners zijn bekend vanaf 1729. De boerderij is uitgebreid en vanaf 1974 behoedzaam verbouwd tot woonboerderij. Het woonhuisgedeelte beschikt nog over een zeldzaam compleet authentiek interieur, waaronder De Blauwe Kamer met bedstede. Aan de voorkant staat een bakhuisje met hoge schoorsteen.

Tot het huidige perceel behoort een deel van de oude doorgaande weg van Oosterhout naar Dongen – de voormalige Hoogstraat -, dat door de aanleg van de A27 de oude functie verloren heeft. Dit deel bezit nog de oude granieten keienbestrating die tevens rijksbescherming geniet.

Mijn monument is jouw monument

De eigenaren van deze prachtige boerderij uit de 17de eeuw verwelkomen je aan het eind van een oorspronkelijk, nog met kinderhoofdjes geplaveid deel van de oude weg van Oosterhout naar Dongen. Binnen in de boerderij zijn nog veel authentieke elementen te zien, van stalgangen en de sopketel tot keramische plavuizen die nog in het zand liggen. De geschiedenis is vanaf 1730 beschreven en gaat leven door diverse vondsten, waaronder een muntschat, die de bewoners graag laten zien. Kinderen en andere speelse mensen kunnen zich op het erf uitleven met stelten, hoepels en steppen.

Deel dit monument

Adres

Heikant 86 Oosteind, Oosterhout

Openingstijden

zo 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Boerderij
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Boerderij
Bouwperiode:
17e eeuw
Huidige functie:
Woonhuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Oosterhout
Instagram
Hashtag #OMD2021