Monument

Hotel Maassluis

Adres

Govert van Wijnkade 48, Maassluis

Achtergrond informatie uitklap icoon

Hotel Maassluis is een boutique hotel gelegen aan de monding van de pittoreske haven van Maassluis. Hotel Maassluis heeft op 11 en 12 september 2021 geen specifiek programma, maar is zeker de moeite om even langs te lopen als u toch in de buitenhaven bent!

Het mooie pand aan de Govert van Wijnkade ademt de nautische en maritieme historie. Het monumentale pand beslaat een oppervlakte van ruim 2500 m2.  Zodra de Nieuwe Waterweg gereed was kwam er een grote stroom schepen op gang die via de nieuwe vaarroute van en naar de Rotterdamse havens voeren. Dit drukke verkeer leverde veel werk op. De scheepvaart ging over van windkracht op motorkracht en de schepen werden snel groter. Voor het navigeren en het aan- en afmeren was de hulp van loodsen en sleepboten nodig. Maassluis als de eerste plaats van betekenis aan de vaarweg en was een logische locatie voor de vestiging van die dienstverleners. Daarom vestigde Smit zijn sleepdienst in Maassluis in 1872. In 1897 liet hij een groot pand neerzetten. Vanaf het markante torentje boven de hoofdingang had men vrij uitzicht over de rivier. Behalve de riviersleepdienst had Smit inmiddels ook een kleine vloot zeeslepers.

Het statige pand had naast het torentje nog een blikvanger boven de hoofdingang. In de boog van het bovenste raam is Neptunus, de god van de zee, te zien. Wie omhoogkijkt ziet prachtige details. We zien een grote mannenkop met woest wapperende haren, baard en snor. Aan de haren zien we zelfs dat de wind uit het noordoosten waait. Het schelpmotief dat het jaartal 1897 draagt verwijst naar de zee. Onder de schelp ligt een zware ankerketting met aan de linkerzijde een anker. Aan de andere zijde van de ketting hangt een drietand, het attribuut dat Neptunus identificeert. Aan weerskanten van de schelp staan nog twee zuiltjes waaruit wimpels of vlammen waaien met de wind mee. Wellicht symbool van lichtbakens die voor een veilige scheepvaart zorgen.

 

Deel dit monument

Adres

Govert van Wijnkade 48, Maassluis

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
bekijk alle monumenten in
Maassluis
Instagram
Hashtag #