Monument

Hotel Villa Ruimzicht

Za
Zo

Adres

Ds van Dijkweg 40, Doetinchem

Openingstijden

za 14 sep. 10:30 - 16:30
zo 15 sep. 10:30 - 16:30

Tijdens de Open Monumentendag 2019 zijn de Villa en het Arboretum op beide dagen geopend voor bezichtiging.
Het Arboretum in het park rond Ruimzicht is waarschijnlijk aangelegd na 1868, de datum van aankoop van de villa met bijbehorende grond door ds. Van Dijk. Het is zeer waarschijnlijk dat dominee Van Dijk zich intensief met de aanleg van de tuin heeft bezig gehouden. Er wordt vanuit gegaan dat het educatieve aspect een belangrijke rol heeft gespeeld bij de aanleg van de tuin. Waarschijnlijk is die aanname gebaseerd op het grote aantal boomsoorten die zich hier bevinden. Het arboretum omvat ongeveer 50 verschillende boomsoorten uit zowel binnen- als buitenland. Enkele bomen zijn reeds 100 jaar oud. De Honingboom (Sophora japonica), de Moeraseik (Quercus palustris) en de Witte treurmoerbei (Morus alba ‘Pendula’) worden in de Gids voor de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur aangemerkt als bijzondere bomen. De elementen die het meest bepalend zijn voor het karakter van de tuin zijn de landschappelijk aangelegde vijver, de grote diversiteit aan boomsoorten en de situering van de villa precies op het midden van het terrein.
Dit jaar wordt de bezoeker meegenomen naar de tijd waar ds. Van Dijk het internaat runde voor leerlingen aan het Stedelijk Gymnasium. Om vervolgens de mooie en plezierige plek van de villa zelf te ervaren onder het genot van koffie met vers gebak tegen een speciale prijs.

In het Arboretum is er een kinderspeurtocht die families zelf kunnen bewandelen. De opdrachtenboekjes zijn in het hotel bij de receptie verkrijgbaar.

Deel dit monument

Adres

Ds van Dijkweg 40, Doetinchem

Openingstijden

za 14 sep. 10:30 - 16:30
zo 15 sep. 10:30 - 16:30
bekijk alle monumenten in
Doetinchem
Instagram
Hashtag #