Monument

Houtzaagmolen De Rat IJlst

Programma
Za

Adres

Sneekerpad 16, IJlst

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De unieke houtzaagmolen De Rat is nog volop in bedrijf.

Langs de oevers van de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek, bevindt zich deze bijzondere houtzaagmolen.  Hier liggen in de molenkolk de stammen te wateren, terwijl de wieken kraken in de wind. Onder de op en neer gaande zaagramen verspreidt zich de heerlijke geur van vers gezaagd hout. Bij deze molen kun je het ambacht van houtzagen ervaren, dat al meer dan drie eeuwen lang in deze molen wordt uitgeoefend. Deze historische molen is springlevend!

Je kunt de molen de hele dag in werking bewonderen. De molenaars vertellen je hoe je op De Rat een opleiding tot vrijwillig molenaar kunt volgen én misschien later ook tot smid, houtbewerker en zeilnaaier.

Levend Erfgoed

In de negentiende eeuw kwamen veel molens tot stilstand en hiermee ging ook de kennis over het werken met molens verloren. Het molenaarsambacht dreigde uit te sterven. Gelukkig zijn er op houtzaagmolen De Rat in IJlst  veel vrijwilligers werkzaam die de tweejarige opleiding tot molenaar hebben afgerond. De Rat zelf is ook een officiële opleiding locatie en molenaars Simon Jellema en Jaap Tiedema zijn bevoegde leermeesters om toekomstige molenaars op te leiden. Dankzij hun inzet blijft dit belangrijke aspect van onze geschiedenis behouden.

Deel dit monument

Adres

Sneekerpad 16, IJlst

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Houtzaagmolen
Bouwperiode:
oorspronkelijk 17e eeuw, verplaatst en herbouwd in 1828
Huidige functie:
Houtzaagmolen
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
IJlst