Monument

Houtzaagmolen De Salamander

Adres

De Wiek 21, Leidschendam

Achtergrond informatie uitklap icoon

Houtzaagmolen De Salamander is een achtkantige bovenkruier. In tegenstelling tot De Vlieger is dit een molen met een stelling. Deze molen is hoger om vrije windvang in een bebouwde omgeving veilig te kunnen stellen. Voor de bediening is er een stelling of omloop.

De windzaagmolen De Salamander werd voor 1781 (waarschijnlijk 1777) gebouwd op de plaats waar een eerder gebouwde molen uit 1643 door brand was verwoest. Het jaartal 1794 op de molen blijkt niet juist te zijn. Aan de molen werd later een stoommachine toegevoegd. De molen staat op een vierkante onderbouw die in het aangebouwde zaaghuis is opgenomen.

In deze volledig door vrijwilligers gedreven houtzaagmolen worden zaagdemonstraties gegeven met behulp van windkracht. Circa 1 uur doet men over een dikke boomstam, 63 slagen per minuut. De draaiende beweging van de molen wordt met behulp van aandrijfriemen naar het zaaggedeelte overgebracht. Boomstammen worden zoals vroeger te water gelaten om daar te wachten tot zij worden verzaagd wat de houdbaarheid en de soepelheid van het hout ten goede komt. De ligging voor een dergelijke molen aan het water is dus ideaal.

In de periode 1989 tot 1995 is de molen geheel herbouwd. Bij de herbouw is gebruik gemaakt van het originele achtkant.

Deel dit monument

Adres

De Wiek 21, Leidschendam

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Molen
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Leidschendam
Instagram
Hashtag #