In de voormalige rijksmonumentale timmerfabriek van de Maatschappij van Weldadigheid vinden we nu de Bijenhoff, een prachtig natuurpark met uniek doolhof (publicatie in de National Geographic!). Kom dwalen en lummelen in de natuur. Loop het Natuurpad met de kinderen en ontdek hoe belangrijk de Bij voor ons eco-systeem is. Het is de motor van de natuur en daarom zetten wij dit belangrijke diertje in het zonnetje. Bijenhoff met dubbel f, waarbij ‘hof’ een knipoog is naar de voormalige Koloniehof de 2e f staat voor Frederiksoord.
Wij verzorgen tijdens Open Monumentendag een rondleiding over het terrein in de vorm van een bijensafari waarbij speciaal voor deze gelegenheid iets wordt vertelt over de Timmerfabriek, Koloniehoff en nut en noodzaak van insecten/biodiversiteit. Er zijn twee safari’s waar bezoeker aan kunnen deelnemen, 1 om 11:30 en 1 om 14:30 aan deze rondleidingen zijn geen kosten verbonden.
In de voormalige rijksmonumentale timmerfabriek van de Maatschappij van Weldadigheid vinden we nu de Bijenhoff, een prachtig natuurpark met uniek doolhof (publicatie in de National Geographic!). Kom dwalen en lummelen in de natuur. Loop het Natuurpad met de kinderen en ontdek hoe belangrijk de Bij voor ons eco-systeem is. Het is de motor van de natuur en daarom zetten wij dit belangrijke diertje in het zonnetje.
Na de Franse tijd was Nederland zeer verarmd. De stichter van de Maatschappij van Weldadigheid, Johannes van den Bosch, trachtte deze armoede te bestrijden door op grote schaal arme mensen uit de grote steden te verplaatsen naar nog onontgonnen gebieden in onder meer Drenthe en Overijssel. Door iedere kolonist een woning te bieden, een stuk grond van 3 hectare en wat vee zouden zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Begonnen werd in 1818 met een proefkolonie in Frederiksoord.
In de omgeving van het museum herinneren nog veel bouwwerken, waaronder diverse intact gebleven kolonistenwoningen, aan de ontstaansgeschiedenis van de kolonies van Weldadigheid. De koloniën van Weldadigheid zijn in 2021 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.