Monument

Huize Swaensteyn

Programma
Za

Adres

Herenstraat 72-74, Voorburg

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Swaensteyn heeft in 1632 zijn huidige vorm gekregen door samenvoeging van twee bestaande gebouwen en de toevoeging van een rijk versierde trapgevel met bollen, klauwstukken en gebeeldhouwde sluitstukken. Swaensteyn wordt beschouwd als een mooi voorbeeld van hollandse renaissance. De entree wordt versierd met leeuwen en een gebeeldhouwde gevelsteen met zwaan. De bij een 17de eeuws pand behorende kruis- en kloosterkozijnen zijn bij de restauratie in 1970 teruggebracht

In het interieur van Swaensteyn zijn veel historische details behouden gebleven zoals de stenen consoles en houten sleutelstukken van de balkconstructie. De schouw van het linker huis is in renaissancestijl uitgevoerd en die van het rechter huis in classicistische stijl. Verder zijn er nog een handbeschilderde porseleinen toiletpot, een keuken met schildpadtegels, een waterfornuis en tegeltableaus, hang en sluitwerk met zwaanmotief en een glas-in-loodraam met zwaanmotief en het jaartal 1632.

De voormalige herberg Swaensteyn ofwel De Swaen, werd in het verleden ook gebruikt als rechthuis, vergaderruimte van de schout en de schepenen en als koelhuis. Sinds 1983 is Swaensteyn in het bezit van de gemeente Voorburg en diende als gemeentehuis tot de komst van het nieuwe gemeentehuis.

Levend Erfgoed

Deel dit monument

Adres

Herenstraat 72-74, Voorburg

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Herberg, rechthuis, koelhuis
Huidige functie:
Gemeentehuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Voorburg