Monument

Huygens’ Hofwijck

Adres

Westeinde 2 a, Voorburg

Achtergrond informatie uitklap icoon

Huis en tuin van de buitenplaats Hofwijck werden aangelegd volgens de bouwprincipes van de Italiaanse renaissance: symmetrisch en met harmonieuze maatverhoudingen en een plattegrond die de vorm had van het menselijk lichaam.

Tijdens zijn reizen naar het buitenland had Constantijn Huygens (1596-1687) kennis gemaakt met verschillende bouwstijlen. Vooral de classicistische bouwwerken van Palladio in Venetië spraken hem aan.

In 1639 kocht Huygens grond aan de Vliet om Hofwijck te bouwen. Hij wilde daar ontspannen en loskomen van de Haagse politiek. De twee beroemdste Nederlandse architecten uit de Gouden Eeuw, Jacob van Campen en zijn leerling, de latere hofarchitect Pieter Post, die de classicistische architectuur propageerden, waren betrokken bij ontwerp en uitvoering van huis en tuin. De naam Hofwijck heeft dan ook een dubbele betekenis: namelijk wijken/ontsnappen van het Haagse Hof en Hof in de betekenis van lusthof/tuin/plaats. In 1642 werd het huis ingewijd. Suzanne van Baarle, de geliefde echtgenote van Huygens was al in 1637 overleden. Zij heeft dus nooit op Hofwijck gewoond.

In de 17de eeuw werd bij de buitenplaatsen een duidelijke relatie gelegd tussen huis en tuin. Vanuit het huis werden zichtlijnen gemaakt op het landschap. De tuin werd gemaakt om te er in recreëren, te wandelen, of te verpozen. Klassieke Italiaanse tuinen werden als voorbeeld genomen. Symmetrische en geometrische perken met veel snoeiplanten vormden belangrijkste kenmerken. Heggen, hekken, muren werden in veelvouden van vierkanten of rechthoeken aangelegd.

De tuin van Hofwijck liep vanaf de Vliet naar de Prinses Mariannelaan. Grote delen van de tuin worden nu ingenomen door de A12 en de spoordijk. De resterende delen zijn in 2004 naar de oorspronkelijke opzet van 1640 gereconstrueerd op basis van authentieke bronnen en afbeeldingen. Hofwijck is momenteel één van de belangrijkste nationaal historische monumenten uit de Gouden Eeuw.

Deel dit monument

Adres

Westeinde 2 a, Voorburg

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Buitenplaats
Huidige functie:
Museum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Voorburg
Instagram
Hashtag #