Monument

Jachtslot de Berkt

Thema
Zo

Adres

Kasteellaan 1, Heesch

Openingstijden

zo 15 sep. 11:00 - 17:00

In het buitengebied tussen Heesch en Vinkel ligt het landgoed De Berkt. Middelpunt van het landgoed vormt het kasteel of jachtslot De Berkt, dat plaatselijk bekend staat als ’t Kastilleke. Het huis is gebouwd rond 1810.

Landgoed De Berkt in Heesch is begin 1800 gesticht door Joannes Linsen, zoon van de fabrikantenfamilie Linsen uit Grave. Naast zijn bestuurlijke loopbaan was Joannes Linsen een van de grote ontginners in Noord-Brabant die ‘woeste grond of onland’ in cultuur brachten voor de landbouw. Linsen ontwikkelde vanaf 1800 tot 1835 landgoed De Berkt, een bijzonder landgoed op laaggelegen natte grond in een zogenaamde rabattenstructuur van totaal 112 ha. Met een zichtas op het huis De Berkt en voor zijn ‘vermaak en dat van zijn vriendengroep’ een sterrenbos en een zgn. Engels werk of doolhof in landschappelijke stijl. Na 1835 koopt Linsen nog eens bijna 200 ha in de Maashorst, deels gelegen in de gemeenten Heesch, Oss, Berghem, Herpen en Nistelrode en ontwikkelt daarop het landgoed Zevenbergen, thans een gedeelte van Paalgraven en Vorstengrafdonk.

In 1849 komen De Berkt en Zevenbergen in bezit van Baron van den Bogaerde van Terbrugge, vanaf 1835 eigenaar van Kasteel Heeswijk, Heer van Heeswijk-Dinther en gouverneur van Noord-Brabant. 117 jaar later verkoopt de laatste Baron, ‘Baron Willem’ De Berkt via openbare verkoop aan de pachters van grond en boerderijen op De Berkt.

Vanaf 1895 is Franciscus de Laat de pachter van het huis en de daarbij behorende gronden. Zijn zoon wordt in 1966 als toenmalige pachter de eigenaar bij de openbare verkoop. Zo blijft de kasteelhoeve tot heden in bezit van de familie de Laat. In 1977 wordt het huis en de boerderij Rijksmonument.

In 1981 werd De Berkt grondig gerestaureerd, waarbij onder andere de gevels werden gerenoveerd en de omlijsting van de voordeur werd veranderd. Ook kwam het klokkentorentje met luidklok uit 1754 terug op het dak. In 2002 verscheen aan de achterkant een aanbouw naar ontwerp van Bureau van der Laan.

Het geheel is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in 2016 ingedeeld in de categorie Kastelen, Landhuizen en Buitenplaatsen.

Deel dit monument

Adres

Kasteellaan 1, Heesch

Openingstijden

zo 15 sep. 11:00 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Heesch
Instagram
Hashtag #