Monument

Jan van Riebeeckhuis

Programma
Za
1 activiteit

Adres

Achterstraat 36-38, Culemborg

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Aan de Achterstraat 38 ligt het pand ‘De Fonteyn’. Rond 1555 werd het pand verworven door de betover-grootvader van Jan van Riebeeck. Naar men zegt is Jan van Riebeeck hier geboren. Daarom wordt het pand Jan van Riebeeckhuis genoemd. Op basis van aanwezige gotische sleutelstukken onder de eerste balklaag, wordt verondersteld dat het pand aanvankelijk slechts één balklaag hoog was. Aangenomen wordt dat het pand de ingang aan de Binnenmolenstraat heeft gehad. Pas in het begin van de 17e eeuw zou de ingang verplaatst zijn naar de Achterstraat.

Het pand is in gebruik als Museum Jan van Riebeeckhuis en deels als wijnhandel wijn&verwonderen. Het Museum laat u kennis maken met de geschiedenis van Jan van Riebeeck en zijn rol in de ontwikkeling van Zuid-Afrika in de zeventiende eeuw. Jan van Riebeeck wordt gezien als stichter van de vroegere Kaapkolonie in Zuid-Afrika. Door middel van een multimediale presentatie wordt u meegevoerd naar de tijd van de VOC en ervaart u hoe nauw de geschiedenis van Culemborg met die van Zuid-Afrika verweven is. Het museum is ingericht met 17e eeuws meubilair met daarbij extra aandacht voor de VOC. Achter het pand ligt kruidentuin De Fonteynhof. Hier vindt u vooral kruiden vanuit de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

 

De gezonde stad is een zorgzame stad en een duurzame stad.

De vader van Jan van Riebeeck was chirurgijn en hij is ook de leermeester van zijn zoon geweest. Jan heeft deze kennis o.a. gebruikt op de schepen waarmee hij gevaren heeft.

Deel dit monument

Adres

Achterstraat 36-38, Culemborg

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Woonhuis
Huidige functie:
Woonhuis met kantoor
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Culemborg