Monument

Justus van Effencomplex

Adres

Justus van Effenstraat 4, Rotterdam

Achtergrond informatie uitklap icoon

Justuskwartier 100 jaar!
Dit jaar bestaat het Justus van Effenkwartier 100 jaar. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september vieren we dat uitgebreid met rondleidingen door (bewoners)gidsen en een speciale eenmalige foto-expositie.

Bezoek de revolutionaire bovenstraat
In december 1922 namen de eerste bewoners hun intrek in het revolutionaire wooncomplex aan de Justus van Effenstraat in Rotterdam. Het vernieuwende ontwerp van Michiel Brinkman was bij oplevering al een mijlpaal in de Nederlandse volkshuisvesting. Tijdens Open Monumentendag kunt u zelf ervaren waarom. U kunt wandelen over de wereldberoemde twee meter brede bovenstraat, terwijl (bewoners)gidsen vertellen hoe deze eerste galerij van Nederland het mogelijk maakte voor de bakker, melkboer en schillenman om ook bij de bovenwoningen ‘aan de deur’ te komen. Ook andere bijzonderheden uit die tijd komen aan bod tijdens de rondleiding, zoals de liften, het gemeenschappelijk badhuis, de stortkokers in de keuken en de groene binnenterreinen.

Speciale eenmalige foto expositie
Speciaal voor het 100-jarig bestaan organiseert een aantal bewoners een expositie in het voormalig badhuis. Hier kunt u meer te weten komen over de geschiedenis van het Justuskwartier aan de hand van historische, en ook hedendaagse foto’s met tekst en toelichting.

Na Open Monumentendag is de foto-expositie nog  te bezoeken in de periode van 11 tot en met 18 september op donderdag tot en met zondag van 13.00 – 18.00 uur.  Toegang via Tale of a Tub, Justus van Effenstraat 44.

Toegang tot het monument
U kunt doorlopend een rondleiding door het Justus van Effencomplex met een bewonersgids volgen. Hiervoor hoeft u zich niet op te geven. Voor een tour door galoer Tale of a Tube is toegang gratis maar reserveren wel verplicht. Reserveren en meer over het programma vind je hier!

Bereikbaarheid:
Het Justuskwartier is goed te bereiken met metro A/B/C, tram 4/8/21/23/24. Halte Marconiplein, een OV-knooppunt, ligt op 3 minuten loopafstand van de Justus van Effenstraat.

Deel dit monument

Adres

Justus van Effenstraat 4, Rotterdam

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Sociale woningen
Architect:
Michiel Brinkman
Bouwperiode:
1922
Huidige functie:
Wooncomplex
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Rotterdam