Fotograaf: Kasteel Dussen
Monument

Leer de historie van Kasteel Dussen kennen!

Zo

Adres

Binnen 1, Dussen

Openingstijden

zo 13 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Blijf voor dit slot een wijle staan,
Dat eeuwen op U stond te wachten
En aanschouw zijn muren, torens, grachten,
Gedenk den tijd, die is vergaan.

Met deze mooie woorden omschreef Hendrik Donkersloot ooi het kasteel in Dussen. Het enige kasteel in het Land van Heusden en Altena, gebouwd op de oeverwal van het riviertje de Dusse. Een monument waar we trots op moeten zijn. Dat zijn in elk geval de vrijwilligers van de stichting Vrienden van het Kasteel. Die verzetten veel werk om het kasteel in de belangstelling te houden. Ze organiseren diverse activiteiten, zoals concerten, lezingen en rondleidingen. Tijdens de Open Monumentendag open ze ook weer de zware deuren van het kasteel om het vele moois te laten zien en erover te vertellen. Hoe de bekende schrijver Anton Coolen bij het schrijven van zijn boek De vrouw met de zes slapers zich liet inspireren door een bewoonster van het kasteel, zal zeker ook verteld worden. Een mooie gelegenheid dus om een kijkje te gaan nemen.

Mede door zijn intieme binnenplaats raak je onder de indruk van de charme van het kasteel waarvan de oorsprong terug gaat tot 1331. Het kasteel is eigendom van het Monumenten Fonds Brabant.

Rond het landelijk thema ‘Leer Monument’ valt genoeg te ontdekken in het kasteel.  Leer alles over de bouwhistorie van dit fraaie monument, maar ook over alle bijzondere bewoners zoals de zusters Carmelitessen, Arend van der Dusse, maar ook juffrouw Suringar. Tijdens deze Monumentendag is er ook aandacht voor het culturele programma van Stichting Vrienden Kasteel Dussen.

Kom dwalen door het kasteel, ga even zitten in de trouwzaal of in de burgerzaal voor een kopje koffie met muziek, klim naar de zolder en torenkamer en beleef zo de plezierige geschiedenis van deze parel in Altena.

Leer Monument

Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid door het kasteel wandelen en zo de rijke historie ervaren. Dat kan tot helemaal op zolder! Uiteraard zijn ook de gidsen en vrijwilligers ‘in huis’ voor informatie en klinkt de muziek van gitaar –  Bertan van der Veer- of vleugel -Eibe Gerhartl- door alle ruimtes.

Deel dit monument

Adres

Binnen 1, Dussen

Openingstijden

zo 13 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Dussen
Instagram
Hashtag #