Monument
Comité Bernheze

Kasteel Heeswijk

Thema
Zo
'Kasteel van Brabant'

Adres

Kasteel 4, Heeswijk-Dinther

Openingstijden

zo 15 sep. 11:00 - 17:00

Het ‘Kasteel van Brabant’ bestaat bijna duizend jaar. De rijke geschiedenis van dit machtige monument kun je beleven in en rondom het kasteel. Prominent ligt Kasteel Heeswijk in het beekdal van de Aa nabij Den Bosch, indrukwekkend middelpunt van Landgoed Heeswijk. Vanaf hier bestuurden de heren van Heeswijk-Dinther hun domein. De laatste eigenaren, de baronnen Van den Bogaerde van Terbrugge, waren verbonden aan het Koninklijk Huis. Nu is het kasteel een museum. Omstreeks 1080 ontstond het kasteel als een motteburcht: een houten toren op een heuveltje met slotgracht en palissade. Deze vorm is onlangs nagebouwd als uitkijktoren ‘de Heeskijk’ zuidwestelijk van het kasteel. Het huidige uitgebreide kastelencomplex is het resultaat van een historie als vluchttoren, fort, adellijke residentie en luxe buitenhuis. De bezoeker kan nu op eigen gelegenheid de gangen, trappen, torens en zalen verkennen. De app ‘Kasteel Heeswijk spreekt’ is te downloaden via IZI.travel en de website www.kasteelheeswijk.com. Verschillende generaties kasteelheren vertellen hier hun verhaal.

Plekken van plezier

Dans en muziek op Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk staat op Open Monumentendag in het teken van de historische adellijke dans. Vanuit Groningen komt de hofdansvereniging Plaisir Courtois om de hele dag te dansen en te flaneren.

Drie perioden worden gepresenteerd. In de zestiende eeuw was het kasteel nog een woonhuis van de hoge Brabantse adel. Deze edellieden en hun dames dansten in rijke kostuums en deden bijvoorbeeld een krachtige zwaarddans. In de achttiende eeuw, de pruikentijd, was het kasteel een buitenhuis van de Bossche burgemeestersfamilie Speelman. Hoepelrokken en gepoederde pruiken gaven de toon aan. Er werden menuetten gedanst. Tenslotte is er de negentiende eeuw, de tijd van walsen en polka’s. De nieuwe familie die het kasteel zo verfraaide, de baronnen Van den Bogaerde van Terbrugge, droegen plechtig zwart en hoge boorden. De dames kleedden zich voor het bal in lange galajurken.

De dansers van Plaisir Courtois begeven zich tussen het publiek en kunnen alles vertellen over hun kostuums, de geheimen van de waaiertaal en natuurlijk de bijzondere dansen die bij elke periode horen. Ze dansen in de Salon en Ridderzaal.

Het Haydn Orkest Kasteel Heeswijk geeft gedurende de hele dag concerten in de Wapenzaal met oorstrelende muziek. Dirigent Jos de Hoon weet over de diverse componisten boeiende feiten te vertellen. De bezoeker van kasteel Heeswijk wordt op deze dag werkelijk getrakteerd op cultuur.

Deel dit monument

Adres

Kasteel 4, Heeswijk-Dinther

Openingstijden

zo 15 sep. 11:00 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Heeswijk-Dinther
Instagram
Hashtag #