Fotograaf: Trudelies de Graaf
Monument

Kasteel Loenersloot met park

Rondleidingen in kasteel na reservering en rondleiding in park na reservering (zie hieronder).

Adres

Rijksstraatweg 211, Loenersloot

In het kort

  • Zelfstandig bezichtigen is niet mogelijk, reserveren is noodzakelijk
  • Rondleiding kasteel: 11.00 uur en 13.30 uur
  • Rondleiding tuin: 11.30 uur, 13.30 en 15.30 uur

Achtergrondinformatie uitklap icoon

U kunt reserveren:

Gelegen tussen de A2, het Amsterdam-Rijnkanaal, het spoor Amsterdam-Utrecht en de drukke N201 ligt het best bewaarde geheim van de Randstad: Kasteel Loenersloot. Dagelijks schampen honderdduizenden mensen het kasteel, dat tussen de bomen ligt verscholen.

Het kasteel domineert sinds ongeveer 1250 het dorp Loenersloot en de omgeving. Begonnen met alleen een donjon (toren), is in de loop der eeuwen veel aan- en bijgebouwd, maar ook veel afgebroken. In 2012 is het kasteel ingrijpend gerestaureerd. Sindsdien is het kasteel opengesteld voor publiek.

Kasteel Loenersloot stond vroeger te midden van woeste, lege en natte gronden. Nu razen op gepaste afstand elke dag honderdduizenden mensen voorbij, via weg, water en spoor, zich onbewust van dat kleine kasteel verscholen in het groen. Lang hebben de bewoners in dat kasteel hun verborgen leven geleid, nu staan de deuren open. Kom langs en laat je verrassen: de tijd heeft er stilgestaan. Het slot – de burcht – is een bezoek meer dan de moeite waard!

Vrijwilligers van Utrechts Landschap geven rondleidingen in het kasteel en in het park. Samen met een gids ontdek je het kasteel. Van de kelders tot op de toren – met een mooi uitzicht tot de Dom van Utrecht toe – en in veel fraaie ruimten daartussen. Waaronder de bel-etage en de grote zolder.

Het kasteelpark is aangelegd rond 1797. Zeer waarschijnlijk door landschapsarchitect Gijsbert van Laar. In Nederland zijn weinig van dit soort tuinen.

Het is een intiem, kleinschalig park met weinig zichtlijnen naar buiten, waarin het heel plezierig wandelen is. Het park herbergt 4 groepsschuilplaatsen uit de tijd van de mobilisatie in 1939. Daarnaast staat er sinds vorig jaar een monument (met info) ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.

U kunt reserveren:

De fotograaf is Trudelies de Graaf

Wist je dat?

U kunt reserveren: voor het kasteel via http://www.utrechtslandschap.nl/monumentendagkasteel voor het park via http://www.utrechtslandschap.nl/monumentendagpark

Deel dit monument

Adres

Rijksstraatweg 211, Loenersloot

In het kort

  • Zelfstandig bezichtigen is niet mogelijk, reserveren is noodzakelijk
  • Rondleiding kasteel: 11.00 uur en 13.30 uur
  • Rondleiding tuin: 11.30 uur, 13.30 en 15.30 uur

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Bouwperiode:
1258 eerste gegevens bekend.
bekijk alle monumenten in
Loenersloot