Fotograaf: Gehard Hof
Monument

Kasteel en park Nijenrode

Programma
Za
Rondleiding in kasteel - Geen reservering nodig !

Adres

Straatweg 25, Breukelen

In het kort

  • Rondleiding met gids door het kasteel
  • Parkeren op parkeerplaats A en fietsen kunnen geparkeerd worden naast het Koetshuis.

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

In de 13e eeuw was de bisschopsstad Utrecht uit tot een belangrijke handelsplaats. In de periode rond 1260 zijn de eerste fundamenten gelegd voor kasteel Nijenrode, op een strategische plek op het smalste stukje oever van de Vecht. Deze rivier was onderdeel van de handelsroute van het centrum van Utrecht naar de Zuiderzee en lag in een gebied dat werd betwist door de bisschoppen van Utrecht en de graven van Holland.

De heren van Nijenrode droegen hun kasteel op aan de graaf van Holland. In tijden van nood konden de bewoners van Nijenrode het omliggende water gebruiken om het kasteel te verdedigen.

Honderden jaren later kwam Nijenrode te liggen aan de oude hoofdweg die door keizer Napoleon vanaf 1811 werd aangelegd om Parijs en Amsterdam te verbinden. Die weg heette de Route Impériale 2 (tegenwoordig de Straatweg).

Woelige geschiedenis

Het kasteel werd vernietigd in 1481 en in 1511 en daarna weer herbouwd. In het Rampjaar 1672 werd Nijenrode het hoofdkwartier van de Fransen. Toen zij zich terugtrokken in 1673 zetten zij het kasteel in brand. Johan Ortt, een koopman uit Amsterdam die het kasteel in 1675 kocht, herstelde de schade. Van 1675 tot 1853 was de familie Ortt eigenaar van het kasteel.

Terug naar vroegere glorie

Van 1907 tot 1934 woonde koffiehandelaar Michiel Onnes op Nijenrode. Hij herstelde het kasteel en het omringende park tot de vroegere glorie. Tussen 1916 en 1918 liet Onnes het Poortgebouw bouwen en het Koetshuis optrekken. Ook de donjon werd helemaal opnieuw opgebouwd op haar middeleeuwse grondvesten.

Vervolgens nam de kunsthandelaar Jacques Goudstikker het landgoed over. Goudstikker exposeerde zijn kunstcollectie in de kamers van kasteel Nijenrode. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in mei 1940, stierf de joodse Goudstikker door een ongeluk, toen hij vluchtte voor de Duitse bezetters.

Nyenrode wordt onderwijsinstituut

Na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, droeg zijn weduwe, Désirée Goudstikker, Nijenrode het over aan Stichting Nederlands Opleidings-Instituut voor het Buitenland. Het Nederlands Opleidings-Instituut voor het Buitenland werd opgericht door en voor het bedrijfsleven, met een internationale oriëntatie. De naam werd later omgedoopt tot Nyenrode Business Universiteit.

Carillon en beiaardier

Kasteel Nijenrode is uniek in de wereld omdat het een handbespeeld carillon heeft. De basis van het carillon bestaat uit klokken van de firma Taylor Bell Foundry in Loughborough, Engeland, die de klokken speciaal voor Nyenrode maakte in 1915. Het carillon is in 1940 uitgebreid met klokken van Huize Witzand in Blaricum. Het carillon bestaat nu uit achttien klokken. Nyenrode heeft een eigen universiteitsbeiaardier.

Korte beschrijving Poortgebouw en Tuin Kasteel Nijenrode

Poortgebouw. Het poortgebouw bevindt zich aan de Straatweg en de buitengracht. Een vaste gemetselde brug verbindt het gebouw met de Straatweg. De keermuren zijn afgesloten met natuurstenen dekplaten. Aan de Straatweg bevinden zich ter beëindiging van de uitzwenkende brugdelen natuurstenen sokkels met gebeeldhouwde leeuwen, die beide een wapenschild met onder meer het wapen van Ruwiel vasthouden.

Koetshuis. Het voormalige koetshuis bevindt zich ten zuidwesten van het kasteel. Rond een rechthoekige binnenplaats liggen vleugels van één bouwlaag hoog met zadeldaken. De twee vleugels aan de noordwest- en zuidoostzijde liggen met de nokrichting zuidwest-noordoost georiënteerd. Aan de noordoostzijde liggen twee lagere vleugels dwars op de twee hoofdvleugels met in het midden een centraal gelegen poortgebouw van twee bouwlagen met tentdak. Op de dakschilden van het tentdak bevinden zich houten dakkapellen met driehoekige frontons en houten luiken.

Tuin. Johan I Ortt, gaf in de 17de eeuw de opdracht voor de aanleg van een formele tuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter.

Tuinvaas uit de 18de eeuw. Ten zuiden van het kasteel Nijenrode bevindt zich een natuurstenen sokkel in Lodewijk-stijl met daarop een loden vaas met mythologische voorstellingen uit het begin van de achttiende-eeuw in de stijl van Marot.

Prieel in rustieke stijl. Het prieel bevindt zich in het zuid-westelijke deel van het park van de historische buitenplaats Nijenrode, ten noordoosten van het voederhuisje. Aan de voorzijde (zuidzijde) is het prieel open.

Vrijstaand Eendenhuis, uit de jaren tien van de 20ste eeuw. Het EENDENHUIS staat aan de zuid-oostelijke zijde van een halfcirkelvormige vijver. De vijver bevindt zich tegenover het tennishuisje met het labyrinth in het zuidwestelijke deel van het park van de buitenplaats Nijenrode.

Vrijstaande voormalige Fazanterie uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode.

Vrijstaand Voederhuisje in chaletstijl, uit het begin van de jaren tien van de 20ste eeuw. Het voederhuisje bevindt zich in het zuidwestelijke deel van het park, ten noordoosten van de fazanterie

Tennishuisje, uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode.

Volière, uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode.

Zie ook: http://www.kasteleninutrecht.eu/Nijenrode.htm

Deel dit monument

Adres

Straatweg 25, Breukelen

In het kort

  • Rondleiding met gids door het kasteel
  • Parkeren op parkeerplaats A en fietsen kunnen geparkeerd worden naast het Koetshuis.

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Kasteel
Bouwperiode:
13 de eeuw
Huidige functie:
Universiteit
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Breukelen