Fotograaf: Gert van der Ros
Monument

Keenesluis

Za
Zo
Neemt ook deel aan de Kunst & Monumenten Route Moerdijk 2022. Nadere informatie volgt.

Adres

Barlaaksedijk 4, Standdaarbuiten

Openingstijden

za 10 sep. 11:00 - 17:00
zo 11 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Beleef de Keenesluis tijdens Open Monumentenweekend.

De Keenesluis is 250 jaar oud, uniek Nederlands erfgoed en recent geheel gerestaureerd. Bezoekers kunnen genieten van de Keenesluis, de mooie natuur rondom de sluis en de rijke geschiedenis van het gebied.  Volg de Keenesluis op Facebook (www.facebook.com/keenesluis) en Twitter en Instagram (@Keenesluis).

De historie van onze sluis
De Keenesluis is een voormalig schutsluis met aflaatkanaal. De sluis is een onderdeel van de afdamming van de Mooie Keene uit 1760. Ter plaatse van de voormalige schutsluis stroomde de Barlake, die verbond de Mark met de Dintel. Smalle schepen met voornamelijk vlas aan boord werden bij de Keenesluis geschut. Het aflaatkanaal is later aangelegd, de bijbehorende sluiswachterswoning is inmiddels afgebroken.

Architectuur- en kunsthistorische kenmerken

Uit handgevormde gele IJsselsteentjes gemetselde schutsluis met rechte hoge kolk oplopend met de dijk. Het geheel is geheel prachtig gerestaureerd. Onder andere de deuren zijn vernieuwd en ook de voormalige schutsluis is goed te herkennen. Tenminste 3 hardstenen slagstijlen met één ophangbeugel voor de sluisdeur wijzen daarop. Het metselwerk van de oude schutsluis vertoont oplopend met de dijkhoogte: vlechtwerk en de sluismuren zijn allen gedekt geweest met natuurstenen platen.

De schutsluis en aflaat kanaal

Vermoedelijk is aan het begin van de 20ste eeuw, het aflaatkanaal in de schutsluis aangelegd, in de vorm van een uit machinaal vervaardigde donkerbruine baksteen gemetselde muur, waarin nog een restant van een houten deurtje (wachter) zit. Ook dan wordt het schutsluisje nog gebruikt: haalpennen zijn voor die functie in de muur mee gemetseld. Het deel van het aflaatkanaal onder de verbrede brug heeft een plafond van wulfmuren met ijzeren kubbestijlen, een techniek die in deze streek weinig werd toegepast.
De zuidwest zijde van de schutsluis is geheel aangepast aan de huidige inlaatfunctie van de sluis, maar ook hier zijn de handgevormde gele IJsselsteentjes in de vleugelmuren goed te zien en dus de contouren van de oude schutsluis.

Algemeen belang:

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische en waterstaatkundige ontwikkeling. Nergens in de wereld is een andere sluis waar een scheprad in gedraaid heeft.

Bron: Vestigia BV Archeologie & Cultuurhistorie

Deel dit monument

Adres

Barlaaksedijk 4, Standdaarbuiten

Openingstijden

za 10 sep. 11:00 - 17:00
zo 11 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
sluis
Bouwperiode:
1760
Huidige functie:
-
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Standdaarbuiten