Monument

Kloosterkerk Thesinge

Programma
Za
Zo

Adres

Kapelstraat 2, Thesinge

In het kort

  • Tentoonstelling schilderijen

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00
zo 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De kerk van Thesinge is een eenvoudig maar indrukwekkend overblijfsel van een grote abdijkerk. De kerk was onderdeel van het Benedictijnenklooster Germania. De oorspronkelijke kerk stamt uit ongeveer 1250 en is gewijd aan de heilige Felicitas en haar zeven zonen, de patroonheilige van het klooster.

Van de abdijkerk, met een oorspronkelijke lengte van 42,5 meter en een breedte van 22,5 meter, rest nu nog slechts het koor. De contourlijn van de kruiskerk is met rode baksteen in het wegdek van de Kapelstraat weergegeven. Nadat het klooster na de Reformatie zijn functie had verloren, raakten de gebouwen in verval. In 1786 werd de kerk grondig verbouwd. Alleen het koor bleef staan, dit werd verlaagd en openingen werden gedicht. Aan de westzijde werd een klein stukje aangebouwd om ruimte te creëren en daar kwam ook de nieuwe ingang. Een eenvoudige gedenksteen boven die ingang refereert aan de ‘restauratie’. De huidige kerk laat sporen van deze grote ingreep zien. In de zijmuren is goed zichtbaar dat de daklijst is verlaagd en ramen zijn dichtgemetseld. Let ook op het versiermetselwerk (visgraatmotief) van de blindnissen.

(Bron: Stichting Oude Groninger Kerken)

 

 

Wist je dat?

De kerk van Thesinge is een eenvoudig maar indrukwekkend overblijfsel van een grote abdijkerk. De kerk was onderdeel van het Benedictijnenklooster Germania. In het lijkhuisje van de kloosterkerk - misschien wel het kleinste museum van Nederland - wordt het verhaal van het klooster verteld.

Deel dit monument

Adres

Kapelstraat 2, Thesinge

In het kort

  • Tentoonstelling schilderijen

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00
zo 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Bouwperiode:
Omstreeks 1250
Huidige functie:
Huwelijken-concerten-exposities
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Thesinge