Monument

Koepelkerk

Adres

Veenhoopsweg 13, Smilde

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Koepelkerk is gebouwd in de jaren 1780-1788 en wordt, in tegenstelling tot vele andere monumentale kerkgebouwen, nog steeds gebruikt voor de zondagse Erediensten.

Het gebouw
De acht zijden zijn aan de buitenkant volgens een zelfde patroon opgebouwd. Alle zijden bevatten vier ramen, twee ramen naast elkaar en daarboven ook weer twee ramen met een blindnis daar tussen. In vier van de acht gevels zijn de onderste blindnissen vervangen door een ingang. De kerk wordt bekroond door een achtzijdig dak met vier dakkapellen en daarboven een opengewerkte koepel. Aan de binnenzijde vallen de vier grote pilaren op van het Oeckelen orgel, dat in 1841 in de Koepelkerk werd geplaatst.

Er is een mooi aangelegde liturgische tuin aanwezig met diverse bijbelse thema’s.

Restauratie
Na vele jaren van restauratie van het kerkgebouw, het orgel en de renovatie van het zalencentrum Het Kompas, blijft de kerk ook in de komende decennia in gebruik voor de zondagse erediensten. Het interieur is geheel klaar voor ‘herbestemming’. Dit alles met hulp van vrijwilligers, gemeenteleden en dorpsgenoten die altijd weer klaar staan om de helpende hand te bieden aan het onderhoud.

Deel dit monument

Adres

Veenhoopsweg 13, Smilde

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Religieus gebouw
Architect:
A.M Sorgh
Bouwperiode:
1780 - 1788
Huidige functie:
Religieus gebouw
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Smilde