Fotograaf: Koningin Wilhelminaboom foto Nico Holdermans
Monument

Koningin Wilhelminaboom

Fraai smeedijzeren sierhek geplaatst ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina op 31 augustus 1898 . Deze boom met hek staat bij de Dorpskerk.

Adres

Kalverstraat 1, Ouderkerk aan den IJssel

Achtergrond informatie uitklap icoon

Deze boom met hek staat bij de Dorpskerk. Het is een smeedijzeren sierhek met vijf goudkleurige portretmedaillons geplaatst ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina op 31 augustus 1898.

De Doetinchemse IJzer-, Koper- en Metaalgieterij stuurde in 1898 een brochure aan alle Nederlandse gemeenten om hen aan te sporen ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina herinneringsbomen te planten, waarvoor het bedrijf een sierhek kon leveren. Dit is er een voorbeeld van.
Het hek werd in 2016 geheel gerestaureerd, na een ernstige beschadiging door een ongeval.

Er kan een rondwandeling door het dorp gemaakt worden en een vaartocht met een historisch schip vanaf de nabij gelegen Steiger.

 

Wist je dat?

Het is een lindeboom, een linde kan een zeer hoge leeftijd bereiken. Linden hebben vanouds een belangrijke rol gespeeld in het volksleven. Ze werden beschouwd als beschermboom van de familie en de gemeenschap en daarnaast vaak aangeplant bij kroningen, zoals hier.

Deel dit monument

Adres

Kalverstraat 1, Ouderkerk aan den IJssel

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Monumentaal groen
Oorspronkelijke functie:
Herdenkingsmonument
Bouwperiode:
1898
Huidige functie:
Herdenkingsmonument
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Ouderkerk aan den IJssel