Monument

Korenmolen De Hoop Bunschoten

Za
In het molenwinkeltje zijn meelproducten van de molen te koop.

Adres

Stadsspui 2, Bunschoten-Spakenburg

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00

Praktische informatie

Het postadres van de molen is Oude Schans 47-63, 3752 AH Bunschoten-Spakenburg, email a.terbeek@museumspakenburg.nl

Aan de rand van de oude Stadsweiden van Bunschoten, verrees in de jaren 2007-2009 Korenmolen de Hoop. Een project dat tot doel had om de verdwenen molen van Bunschoten weer in het stadsgezicht terug te brengen. Eeuwenlang stond er immers een molen in Bunschoten. Na de opkomst van motoren, raakte de molen in verval. Nadat in 1930 de kap, de wieken en de stelling waren verwijderd, werd in 1967 de overgebleven romp gesloopt.

Geschiedenis
De gesloopte molen was in 1899 vanuit de Zaanstreek verplaatst naar Bunschoten. Daar kwam de molen in de plaats van een zogenaamde grondzeiler. Dat is een molen waarbij de wieken tot vlak boven de grond rond draaien. Om de een of andere reden was er behoefte aan een molen met een gemetselde onderbouw. Misschien om meer wind te kunnen vangen, maar wellicht ook om meer bergruimte te creëren.

Waarom de naam De Hoop?
De korenmolen heeft de naam De Hoop. De keuze voor die naam was niet zo moeilijk omdat de in 1967 gesloopte molen ook deze naam droeg.
De Hoop is een heel bekende naam voor molens. Er zijn in Nederland zo ongeveer 65 molens waarin het woord ‘Hoop’ voorkomt. Zestig keer is dat gewoon als ‘De Hoop’ en verder in namen als Op Hoop van Beter, De Goede Hoop, Hoop doet Leven en De Hoop en Verwachting.
Het woord ‘hoop’ verwijst naar de verwachting van de molenaar op een goede wind om de molen te kunnen laten draaien. Zonder wind kon een molen niet werken en kon een molenaar niets verdienen. In dat verband kan een vergelijking worden gemaakt met historische zeilschepen. Veel van die schepen hadden een naam waarin het woord hoop of verwachting voorkomt en ook dat verwijst eveneens naar een goede wind. Voor schippers was wind immers van levensbelang.

De Stichting Korenmolen De Hoop
De Stichting Korenmolen De Hoop Bunschoten is in 2001 opgericht met als belangrijkste doel het herbouwen van de molen. Omdat Korenmolen De Hoop eeuwenlang een van de beeldbepalende panden van de gemeente Bunschoten was. Al van verre waren de wieken te zien die boven de andere bebouwing uitstaken. Het slopen van de molen voelde als een soort amputatie van een deel van het dorpsbeeld.

Met de herbouw van de molen is dit verdwenen gedeelte van het dorpsbeeld teruggebracht. Maar de molen is niet alleen herbouwd voor het herstel van het dorpsgezicht. Een molen op zich is een fascinerend bouwwerk. De technieken die vroeger zijn bedacht om een molen zo licht en zoveel mogelijk te laten draaien, spreken nog steeds tot de verbeelding. Prachtig om te zien hoe de wieken altijd precies in de richting van de wind kunnen worden gedraaid. Daarom werkt de molen ook echt. Het is geen museum, maar een levend monument midden in het groen.

Korenmolen de Hoop
Sinds 2009 draaien de wieken van Korenmolen de Hoop weer regelmatig hun rondjes. Een prachtig gezicht. Maar ook fascinerend om te zien hoe de wieken de mechanismes in de molen aandrijven en hoe van graan meel wordt gemalen. Het meel wordt door plaatselijke bakkers gebruikt om brood te bakken. Ook in de molenwinkel zijn diverse soorten meel voorradig waarmee pannenkoeken, brood, kelekoek en cakes gebakken kunnen worden.

Wist je dat?

De molen is elke woensdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De molen kan worden bekeken en de molenaars vertellen graag over de werking ervan. In de molenwinkel zijn diverse soorten meel voor het bakken van brood, cake, appeltaart etc. te koop.

Deel dit monument

Adres

Stadsspui 2, Bunschoten-Spakenburg

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00

Praktische informatie

Het postadres van de molen is Oude Schans 47-63, 3752 AH Bunschoten-Spakenburg, email a.terbeek@museumspakenburg.nl
bekijk alle monumenten in
Bunschoten-Spakenburg
Instagram
Hashtag #