Monument

Korenmolen De Vlijt Oldendiever

Thema
Za
1 activiteit
Bij voldoende wind draait de molen en wordt er graan geplet, gebroken of gemalen. Verder worden er uitleg gegeven over het molenbedrijf.

Adres

Dingspil 17, Diever

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00

Op de rand van Oldendiever, op de Meulakkers, staat en werkt sinds 1882 de ‘Achtkante Stelling Korenmolen’ De Vlijt. Deze molen stond oorspronkelijk in Friesland en is in 1882 verplaatst naar Oldendiever en herbouwd door molenbouwer Ritzen uit Diever. Bij de herbouw is veel houtwerk van een verbrande molen gebruikt. Dit is te zien aan een aantal balken met brandsporen, voornamelijk in de balklagen van de stenen romp.

De molen uit Friesland was van een oudere datum want op een van de achtkantstijlen staat het jaartal 1823. De molen kreeg in 1929 een gietijzeren as uit 1852 afkomstig van de molen uit Uffelte. Vóór 1929 had de molen een houten bovenas. Het wiekenkruis was Oud Hollands ‘opgehekt’ met wind- en steekborden

Molenaar Meint Noordhoek verteld u graag meer over dit unieke ’monument in bedrijf’!

Korenmolen De Vlijt staat net buiten het centrum van Diever, op de route naar Oldendiever nabij het Schultehuis en de Pancratiuskerk. De achtkantige stellingmolen is een mooie, kleine korenmolen die ingezet wordt om nieuwe molenaars op te leiden. De molen is eigendom van de gemeente Westerveld.

Wist je dat?

... In ieder dorp vroeger wel een koren- of oliemolen stond? In Westerveld zijn er helaas maar drie bewaard gebleven.

Deel dit monument

Adres

Dingspil 17, Diever

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Diever
Instagram
Hashtag #