?>
Monument

Landgoed Bosch en Vaart

Thema
Za
Zo
1 activiteit

Adres

Groningerstraat 30, Vries

In het kort

  • Er zijn 5 monumentale gebouwen op het landgoed.
  • Heerlijk vrij wandelen door de tuinen en de parken.
  • Vergeet niet de dieren in het park te bekijken.

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 17:00
zo 15 sep. 11:00 - 17:00

Op de as Groningen-Assen, de zogenaamde Koningsas, ligt in Vries aan het Noord-Willems kanaal het uit 1881 stammende landgoed Bosch en Vaart met eeuwenoude bomen en fraaie waterpartijen.
Het in 2003 opnieuw aangelegde park is vrij toegankelijk voor wandelaars. Het park met meer dan 30 soorten bomen en struiken kent een aantal zichtlijnen, waterpartijen en open plekken.

Het landgoed is circa 15 ha groot en valt onder de Natuurschoonwet. De diverse gebouwen zijn Rijksmonumenten.
Sinds 1984 zijn de huidige eigenaren Pieter en Greet Battjes, bezig het vervallen landgoed in oude glorie te herstellen.
In 2013 werd gestart met het onderbrengen van het landgoed in een stichting. Door al deze inspanningen heeft het landgoed naast een recreatieve functie, ook een educatieve functie gekregen voor de bewoners van Vries en omgeving.
Toen de huidige bewoners de villa in 1984 betrokken was het een verwaarloosd geheel met lekkende daken en een tuin overwoekerd met bramenstruiken, wilgen en esdoorns.
Iedere plek heeft zijn verhaal en dat geldt zeker voor landgoed Bosch en Vaart.
In 1881 werd de villa, toen huize Anna geheten, aangelegd door bonthandelaar Inden uit Groningen. Oorspronkelijk behoorden ook een aantal pachtboerderijen tot het landgoed.
In de Tweede Wereldoorlog woonde de familie Stavast op het landgoed. Aan het eind van de oorlog werden hun twee zonen door de Duitsers gefusilleerd omdat ze verzetsdaden gepleegd hadden. Bij de bevrijding van Groningen heeft Prins Bernard nog bij de familie op Bosch en Vaart thee gedronken. Van de overige families die op het landgoed gewoond hebben is een uitgebreid archief aanwezig.
Zie www.landgoedboschenvaart.nl voor meer informatie over het landgoed.

Tijdens de Open monumentendagen en de Groene Monumentendag zijn er rondleidingen op het landgoed en is er een expositie in de Oranjerie van kunstenaars. Meer informatie is hier te vinden.

Plekken van plezier

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag! Het thema van 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een café is, het barst in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak en vrije tijd. We onderscheiden binnen die monumenten vijf categorieën: museale kunsten, podiumkunsten, sport en spel, horeca en recreatie. De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal.

Op zaterdag 14 en zondag 15 september aanstaande zal Landgoed Bosch en Vaart te Vries weer deelnemen aan de landelijke monumentendag. Tevens vragen wij uw aandacht voor de Groene Monumentendag i.s.m. de NTs.

Op deze dagen verwelkomen wij u graag op het landgoed van 11.00 tot 17.00 uur. Ook zullen rondleidingen door de prachtige tuinen en parken worden gegeven, die u de gelegenheid geven om het landgoed en zijn oorsprong beter te leren kennen.

Tevens is er een expositie van kunstenaars in de Oranjerie.

Een videosfeerimpressie is ook hier te bekijken.

Deel dit monument

Adres

Groningerstraat 30, Vries

In het kort

  • Er zijn 5 monumentale gebouwen op het landgoed.
  • Heerlijk vrij wandelen door de tuinen en de parken.
  • Vergeet niet de dieren in het park te bekijken.

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 17:00
zo 15 sep. 11:00 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Vries
Instagram
Hashtag #