Monument

Tuin en park Landgoed Laag-Soeren

Programma
Zo
1 activiteit
Alleen tuin en park zijn toegankelijk.

Adres

Badhuislaan 9, Laag-Soeren

Openingstijden

zo 12 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Dit landgoed is in 1846 gekocht door de Amsterdamse koopman Jut van Breukelerwaard, die halverwege de 19e eeuw genezing vond voor zijn reuma in een Duits kuuroord. Jut was van mening dat ook het sprengenwater van Laag-Soeren geschikt was voor koudwater-behandelingen. Hij bouwde het kuuroord Bethesda, het huidige landgoed Laag-Soeren. Bethesda was het eerste kuuroord van Nederland. Het werd bezocht door bekende mensen, zoals Anthonie Fokker.

Het landgoed was een tijdlang eigendom van de Amsterdamsche Bank en diende toen als vakantie-oord voor werknemers uit het westen van ons land. Tegenwoordig is het een appartementencomplex.

De tuinen zijn aangelegd in de (sobere) Engelse landschapsstijl met verspreide boomgroepen met Amerikaanse en inlandse eiken, beuken en berken en daarnaast een aantal solitairen zoals de linde, amberboom en tulpenboom. Slingerende paden en lanen omzomen de grasvelden en boomgroepen en vormen een geheel met de gebouwen en omliggende bossen.

De gekanaliseerde Soerense beek loopt langs de Badhuislaan, die omzoomd is met bomen. De naam van de Badhuislaan herinnert aan een van de vele functies die het Landgoed in het verleden heeft gehad. De beek vloeit voort uit een sprengenstelsel.  Waarschijnlijk heeft hij een natuurlijk ontstaan en ligt zijn oorsprong op de heide ten noordwesten van Laag-Soeren.

Mijn dorp is jouw dorp!

Deel dit monument

Adres

Badhuislaan 9, Laag-Soeren

Openingstijden

zo 12 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Oorspronkelijke functie:
Kuuroord
Huidige functie:
Appartementen
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Laag-Soeren
Instagram
Hashtag #OMD2021