Fotograaf: Jan Luyken
Monument

Landgoed Zuylestein

Programma
Za
Zo
9 activiteiten

Adres

Rijksstraatweg 11, Leersum

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00
zo 10 sep. 10:00 - 17:00
Reserveren...

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De geschiedenis van Zuylestein begint met een vermelding in de bisschoppelijke leenregister omstreeks 1381-1383. Jan van Zuylen is dan eigenaar van het versterkt huys. Het is een prachtig landgoed tussen Amerongen en Leersum. De meest beroemde bewoner was Frederik Hendrik en later zijn zoon Frederik van Nassau-Zuylestein. Het voormalige kasteel is weliswaar gebombardeerd in 1945 door de geallieerden, maar de oorspronkelijke renaissance tuinen en moestuin zijn grotendeels bewaard gebleven en in oude luister hersteld. De historie van dit landgoed is een inspiratiebron voor de toekomst. Het landgoed is bij uitstek een voorbeeld van een erfgoed dat blijft leven.

Historie over het voormalige kasteel, zijn illustere bewoners en de prachtige,  toegankelijke park en tuinen worden uitgebreid beschreven in het themaboekje ‘Zuylestein, Levend Erfgoed (www.openmonumentendagamerongen.nl).

Levend Erfgoed

Zuylestein, Levend Erfgoed…. Zuylestein zoekt steeds opnieuw een op de toekomst gericht bestaan. Museaal en innovatief! De tuinen worden gerenoveerd aan de hand van oude prenten uit 1710 en er wordt geteeld volgens het concept strokenteelt in samenwerking met de universiteit van Wageningen. In de moestuinwinkel kan het publiek producten uit de moestuin kopen. Met het delen van productie kennis en kennis van nieuwe technieken wordt voldaan aan de museale voorwaarden. Ook maatschappelijk speelt Zuylestein een belangrijke rol in de regio samen met tal van vrijwilligers opdatt 17de-eeuwse monument bewaard kan blijven voor nu en in de toekomst.

Deel dit monument

Adres

Rijksstraatweg 11, Leersum

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00
zo 10 sep. 10:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrondinformatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
jachtverblijf Frederik Hendrik
Architect:
onbekend
Bouwperiode:
14de eeuw en in latere eeuwen grondig verbouwd.
Huidige functie:
voedselproducerend landgoed
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Leersum