Monument

Landgoed Zuylestein Leersum

Alleen op Open Monumentendag zaterdag 12 september 2020 zijn de moestuin en de Agterste tuin en de tuin bij het Poortgebouw open en gratis te bezoeken. Op zondag geldt de normale toegangsprijs. Op zondag zijn de moestuin en de Agterste tuin tegen betaling van 5 Euro te bezichtigen. Bij aankoop van een kaartje krijgt men een kop koffie, thee of limonade gratis. Het kaartje is een jaar geldig. Kinderen onder 12 jaar gratis.

Adres

Rijksstraatweg 11, Leersum

Achtergrond informatie uitklap icoon

Landgoed Zuylestein stamt uit de veertiende eeuw en is in 1630 aangekocht door stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau als jachtslot en in 1640 door hem geschonken aan zijn bastaardzoon Frederik van Nassau Zuylestein. Bij aankomst via de Rijksstraatweg tussen Leersum en Amerongen betreedt u een historisch park dat uniek is in Nederland door haar geheel intact gebleven Renaissancestijl waar niet zozeer symmetrie als wel geometrie het uitgangspunt voor het ontwerp is geweest. Het hoofdhuis is helaas in 1945 gebombardeerd maar de tuinmuren, vijvers, bossen, binnentuin, oranjerie en poortgebouw ademen nog de allure van de 17e eeuw. In de tachtiger jaren is er een nieuw hoofdhuis in historische stijl gebouwd. Het landgoed met een totaal oppervlak van 136 ha is door vererving 400 jaar in familie bezit gebleven. Download deze bijzondere historisch wandelroute (pdf) en ga terug naar de tijden van weleer.

De moestuin. Een vogelvluchtgravure van Daniel Stoopendaal uit 1710 laat zien hoe de moestuin er toen uitzag. De brede padenstructuur in de juiste verhouding waarop met hoog bezoek werd gewandeld, kleine fruitbomen, naantjes genaamd, waar je makkelijk van kon plukken en platte bakken om het seizoen te kunnen verlengen. Deze ommuurde moestuin met haar historische elementen zijn in ere hersteld. De Agterste tuin die op de nominatie staat te worden gerestaureerd was feitelijk een laagstam boomgaard, zoals op de prent is te zien.

Meer info op: dagvanhetkasteel.nl/directory-kastelen/listing/landgoed-zuylestein-2/

Deel dit monument

Adres

Rijksstraatweg 11, Leersum

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Kasteel
Huidige functie:
Buitenplaats
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Leersum
Instagram
Hashtag #