Monument

Landgoed Calorama

Programma
Za
De restauratie van het landhuis is klaar! Duurzaamheid is daarbij een belangrijk onderwerp geweest; energiecoach Dorine Putman is aanwezig om tips te geven over energiebesparing! Ook de zendamateurs hebben vandaag een plek op dit fraaie landgoed.

Adres

toegang via ingang Gooweg 33, Noordwijk-Binnen

Openingstijden

za 9 sep. 09:30 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Calorama is een van de parels uit de landgoederenzone van de Bollenstreek en vandaag is het gratis open voor publiek!
Het 5 hectare grote landgoed met hoofdgebouw, Huize Calorama, de op en naast het terrein gelegen historische tuin en park, de toegangshekken met keermuren, het woonhuis annex kruidendrogerij, de tuinkoepel, de moestuinmuur en het koetshuis hebben alle de status van rijksmonument. Afgelopen jaar is de restauratie van het Huis Calorama afgerond.

Hendrik Maximiliaan Baron Taets van Amerongen van Renswoude (1933 – 2015) heeft als laatste bewoner van het landgoed de nodige historische opstallen laten restaureren. Ook voor de tuin lag het plan al klaar, maar de energie ontbrak. Na zijn overlijden in 2015 liet hij niet alleen de buitenplaats na, maar ook een groen testament. Dat diende als leidraad voor de renovatie van het park.

In de (moderne) garage is de waardevolle verzameling antieke auto’s te bewonderen, een van de hobby’s van de baron. Ook de historische brandweerwagen Rooie Dotje, erkend als cultureel erfgoed, staat er dit jaar opgesteld.

In opdracht van Stichting Calorama-Everwijn-Taets van Amerongen wordt Landgoed Calorama de komende jaren verder gerestaureerd. De stichting kan hierbij rekenen op steun van Provincie Zuid-Holland, Holland Rijnland en gemeente Noordwijk

Meer info: www.calorama.nl

Levend Erfgoed

Deel dit monument

Adres

toegang via ingang Gooweg 33, Noordwijk-Binnen

Openingstijden

za 9 sep. 09:30 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Bouwperiode:
zestiende eeuw
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Noordwijk-Binnen