Monument

Larinksticht / De Wonne

Een modern klooster in het oudste pand in de binnenstad

Adres

Noorderhagen 25, Enschede

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het klooster werd gesticht in 1868, uit een nalatenschap van de heer Gerardus Larink. De Larinkstichting beheert het gebouw. De Wonne huurt het klooster van deze stichting. Zij doet dit sinds 1979, nadat enkele jaren daarvoor de laatste Zusters van Amersfoort vertrokken waren.

Een deel van kloostercomplex is enige jaren geleden afgebroken om ruimte te geven aan het nieuwe muziekcentrum en een deel van de kloostertuin heeft plaatsgemaakt voor het nieuwe stadsplein. Ter compensatie hiervoor zijn vijf panden aangekocht aan de westelijke zijde van het klooster. Hier is het programma van het afgebroken deel herbouwd: 3 appartementen, 20 gastenkamers en 2 winkelruimten met bijhorende opslag. Twee karaktervolle laatnegentiende-eeuwse panden zijn behouden en ter plekke van de huidige Brinkgaarden zijn de nieuwbouw en het klooster met elkaar verbonden middels een geheel transparant bouwvolume. De kloostertuin is ingericht als een omsloten lusthof door een nieuwe muur en poort. Een informele leeftuin die past bij het oude klooster en de nieuwbouw met ruimte voor sociale activiteiten: samen eten, werken en genieten.

Woongemeenschap de Wonne leeft hier vanuit het christelijk geloof én de franciscaanse spiritualiteit. Vanuit deze inspiratie vangen wij mensen op, die we voor een tijdje een thuis-gevoel willen geven.

—————————————-

Dit jaar doen wij weer graag mee aan de VriendenLoterij Open Monumentendag. Ons idee is dat we een deel van onze tuin, via de Wintertuin, de verbinding tussen oud- en nieuwbouw, openstellen. Achter het huis richten we een koffie/thee hoekje in. We bieden onze huisproducten, sap en jam te koop aan. Er is een gesprek mogelijk met de kerngroep, die wordt gevormd door mensen die voor elkaar kiezen, na een jaar te hebben meegeleefd.

Als er belangstelling voor is, kunnen we met beperkte groepjes van naderbij kennismaken met het huis en de tuin. Bijzondere aandacht is er dan voor de kapel die zowel bij de zustergemeenschap destijds, als bij de kerngroep nu, het kloppend hart van het huis is. Deze kennismaking wordt door de kerngroep verzorgd zodra er enkele belangstellenden zijn.

In de Wintertuin zullen we een expositie inrichten en zal een van onze vrijwilligers piano spelen.

 

Foto van de Wonne is gemaakt door: indebuurt Enschede

Deel dit monument

Adres

Noorderhagen 25, Enschede

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
klooster, kerk en schoolgebouw
Bouwperiode:
1868
Huidige functie:
woongemeenschap
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Enschede