Monument

Leemansmolen

Za
Prachtige molen welke met enige regelmaat draait en maalt

Adres

Hammerweg 34, Vriezenveen

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Aan de Hammerweg in Vriezenveen, schuin achter het NS station, staat de ruim 150-jarige Leemansmolen. In 1862 liet de in Vriezenveen geboren Hendrik Leemans deze achtkante pel- en korenmolen bouwen. De bouw werd uitgevoerd door meester-molenmaker Ten Zijthoff te Deventer. De kosten bedroegen 3450,- gulden (€ 1566,-).
Na Hendrik waren er twee generaties Leemans molenaar, waarna Frits Hoff trouwde met Egberta Leemans en in 1950 de molenaar werd. Hij was de laatste beroepsmolenaar op de Leemansmolen.
Na diverse restauraties in de vorige eeuw draait de Leemansmolen alweer ruim 15 jaar regelmatig. Niet meer beroepsmatig, maar op vrijwillige basis, door de molenaars van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.
Elke zaterdagmorgen zijn de vrijwillige molenaars in de molen aanwezig. En zodra er genoeg wind is, draaien de wieken en wordt er gerst gemalen voor Kalkwijck Distillers in Vroomshoop. De molenaars laten je graag de molen zien en vertellen je hoe de molen werkt. Zij weten ook (bijna) alles van de geschiedenis van deze korenmolen.
Pas in de 19e eeuw werden de eerste windkorenmolens in Vriezenveen gebouwd. Met de vervening rond Vriezenveen kwam er steeds meer landbouwgrond beschikbaar, dus ook meer graan om te malen. Begin 1900 stonden er wel vijf windmolens in het dorp. En in de hele gemeente Twenterand zelfs in totaal dertien.
De Leemansmolen is de enige nog overgebleven molen in de hele gemeente.

Wist je dat?

Er misschien ook nog oude trekkers en motorvoertuigen aanwezig zijn op monumentendag

Deel dit monument

Adres

Hammerweg 34, Vriezenveen

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Windmolen, in gebruik als korenmolen
Architect:
meester molenmaker Ten Zijthoff uit Deventer
Bouwperiode:
1862
Huidige functie:
Windmolen en opleidingsplaats voor toekomstige molenaars
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Vriezenveen