Monument

Loodsboot Rigel

Za

Adres

Burg de Jonghkade -, Maassluis

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Bezoek het opleidingsschip van het zeekadettenkorps in Maassluis! De Rigel is nóg groter dan je misschien zou denken, en wordt nog steeds gebruikt om mee op zee te varen. Laat de zeekadetten vertellen wat daar allemaal bij komt kijken.

Zeekadetten

Het zeekadetkorps Maassluis heeft zijn thuishaven in Maassluis aan boord van de Rigel. Bij de activiteiten ligt de nadruk op het naar zee gaan. Er wordt veel aandacht geschonken aan zeemanschap, navigatie en techniek. Het schip de Rigel kent een bewogen geschiedenis.

Na haar kiellegging als Groenlandtrawler is zij tijdens de bouw in 1942 door de Duitse bezetter gevorderd om dienst te doen als luchtafweerschip en op 20 juli 1944 in Haarlem te water gelaten. Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen, werd de Rigel samen met haar twee zusterschepen Deneb en Algol omgebouwd tot loodsvaartuig.

Na het ombouwen bij de Arnhemsche Stoomsleephelling is ze afgebouwd bij de werf van L. Smit in Kinderdijk en op 14 oktober 1948 in dienst gesteld. In haar hoedanigheid van loodsvaartuig heeft de Rigel altijd gevaren in de regio Rijnmond, met als uitvalsbasis Maassluis en Hoek van Holland. Toen het loodswezen overging tot nieuwbouw is de Rigel als opleidingsschip in het bezit gekomen van het zeekadetkorps Maassluis. De Rigel is nog nagenoeg in originele staat en is in 1999 als historisch varend monument erkend.

Deel dit monument

Adres

Burg de Jonghkade -, Maassluis

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Mobiel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Groenlandtrawler, daarna loodsboot
Huidige functie:
Opleidingsschip Zeekadetkorps Maassluis
bekijk alle monumenten in
Maassluis
Instagram
Hashtag #