Monument

Luchtwachttoren Galgekade

Za
Zo
Er staat een informatiebord bij het monument tijdens Open Monumentendag. Alleen van buiten te bekijken.

Adres

Plantage 153, Oude Wetering

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00
zo 10 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Toen de communisten een coup pleegden in Praag in februari 1948 nam de angst voor het “Rode gevaar” toe in West-Europa. Vrijwel meteen richtte men in Nederland het National Instituut Steun Wettig Gezag op, ook in voormalig gemeente Alkemade. De Korps Luchtwachtdienst is in 1950 opgericht, in 1956 is de bouwtekening gemaakt voor de huidige toren.

De ploeg luchtwachters bestond uit zestien man, die in paren van twee drie uur lang de hemel mochten afspeuren. Op het platform van de toren stond het zogenaamde luchtwachttoestel met gradenverdeling en de locaties van nabijgelegen luchtwachttorens, zoals Gouwsesluis en Woerdense Verlaat. Via een directe telefoonverbinding konden de waarnemingen aan de centrale post in Rotterdam worden doorgegeven.

De toren is maar kort in gebruik geweest. In 1964 werd het Korps Luchtwachtdienst opgeheven. Tot 1973 was er een jeugdhonk in gevestigd. Nu is het een kantoor voor de huismeester van het achtergelegen appartementencomplex.

Meer informatie over het Open Monumentendag programma in Kaag en Braassem is te vinden op www.kaagenbraassempromotie.nl.

Deel dit monument

Adres

Plantage 153, Oude Wetering

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00
zo 10 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Verdedigingswerk
Oorspronkelijke functie:
Luchtwachttoren, oefentoren Bescherming Bevolking
Bouwperiode:
1958
Huidige functie:
Kantoor
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Oude Wetering