Monument

Maartenskerk

Adres

Kerkstraat 2, Oosterend

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Deze tufstenen kerk dateert uit de 10e of 11e eeuw en is waarschijnlijk de opvolger van een houten voorganger. Rolstenen, zwerfstenen uit het Riss-glaciaal, de voorlaatste IJstijd, versterken de kerk. Het rondboogvenster in de noordelijke tufstenen muur is origineel. In de noordmuur is nog de dichtgemetselde boog te zien van het zogeheten Noormannenpoortje. In de loop der eeuwen werd de kerk steeds aangepast aan veranderende omstandigheden en dus aan andere eisen. De kerktoren diende als baken voor zeelui en prijkt op veel zeekaarten.

Tijdens de restauratie van 1967 -1971 werd binnen de fundering van het oudste gedeelte van de kerk een bijzondere sarcofaag gevonden. Deze dateert uit de tweede helft van de 7e of uit de 8e eeuw. Kijk ook eens naar de 18e eeuwse grafsteen met een raadsel. In de kerk is een houten schot met daarin uitgesneden huismerken van dorpsbewoners. Het orgel werd in 2020-2021 gerestaureerd en uitgebreid met een trompetregister.

Bronsgieter Hendrik Wegewart uit Kampen goot in 1598 de kerkklok. Deze hing oorspronkelijk in de kerk van Lutjebroek.

De kerkarchivaris besteedt speciale aandacht aan de grafstenen met bijbehorende archivalia en toont enkele bijzondere bijbels.

Wist je dat?

De kerkklok van de Maartenskerk ruim 600 kg weegt.

Deel dit monument

Adres

Kerkstraat 2, Oosterend

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Oosterend