Korenmolen Den Arend is een zogenaamde stelling-korenmolen en de laatst overgebleven originele korenmolen in de Krimpenerwaard (èn Lopikerwaard). Bijzonder aan de molen is dat bij de bouw in 1869 zoveel als mogelijk onderdelen van de voorganger, een zogenaamde wip-korenmolen, hergebruikt zijn. Wie er oog voor heeft ontdekt diverse tweedehands balken in de molen, zelfs het complete houten tandwielmechanisme stamt nog uit de oude wip-korenmolen. Schattingen over de ouderdom van deze onderdelen lopen uiteen van 17e eeuws tot misschien zelfs 16e eeuws.
Deze korenmolen is gezichtsbepalend voor Bergambacht. In 2013 is Stichting Molen Den Arend Bergambacht opgericht. Deze wil met een transparant beleid voldoende geldstromen genereren om Den Arend in stand te houden en te laten functioneren als producerende korenmolen, toeristische attractie en trouwlocatie. De Stichting heeft de ANBI-status. In Den Arend runt Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard een winkeltje en is een toeristisch informatiepunt gevestigd.
Deze molen van het type ronde bakstenen bovenkruier met stelling verving een kleine, houten wipkorenmolen uit 1553. De fundering rust op 66 heipalen van ruim 14 meter lang. De molen is 20 meter hoog. De wieken hebben een spanwijdte van meer dan 20 meter. In de molen werden vijf hele en twee halve zolders aangebracht met nog een zolder in de kap.
Er waren twee maalzolders, met in totaal vier koppels maalstenen, waarop verschillende granen gemalen konden worden. De molen wisselde wel een keer of zes van eigenaar totdat in 1954 gemeente Bergambacht voor ƒ 6000,- de molen aankocht om sloop te voorkomen.
Tussen 1955 en 1958 vond een volledige restauratie plaats. Na het grote onderhoud in 1980 is de molen opnieuw in gebruik genomen.