Monument

Molen Den Arend

Programma
Za
Toegang tot Molen Den Arend is gratis. Verheug u alvast op een onvergetelijk bezoek! U vindt ons aan de Molenlaan 14 in Bergambacht.

Adres

Molenlaan 14, Bergambacht

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Praktische informatie

Molenaar is aanwezig voor uitleg over deze korenmolen

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Korenmolen Den Arend is een zogenaamde stelling-korenmolen en de laatst overgebleven originele korenmolen in de Krimpenerwaard (èn Lopikerwaard). Bijzonder aan de molen is dat bij de bouw in 1869 zoveel als mogelijk onderdelen van de voorganger, een zogenaamde wip-korenmolen, hergebruikt zijn. Wie er oog voor heeft ontdekt diverse tweedehands balken in de molen, zelfs het complete houten tandwielmechanisme stamt nog uit de oude wip-korenmolen. Schattingen over de ouderdom van deze onderdelen lopen uiteen van 17e eeuws tot misschien zelfs 16e eeuws.

Deze korenmolen is gezichtsbepalend voor Bergambacht. In 2013 is Stichting Molen Den Arend Bergambacht opgericht. Deze wil met een transparant beleid voldoende geldstromen genereren om Den Arend in stand te houden en te laten functioneren als producerende korenmolen, toeristische attractie en trouwlocatie. De Stichting heeft de ANBI-status. In Den Arend runt Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard een winkeltje en is een toeristisch informatiepunt gevestigd.
Deze molen van het type ronde bakstenen bovenkruier met stelling verving een kleine, houten wipkorenmolen uit 1553. De fundering rust op 66 heipalen van ruim 14 meter lang. De molen is 20 meter hoog. De wieken hebben een spanwijdte van meer dan 20 meter. In de molen werden vijf hele en twee halve zolders aangebracht met nog een zolder in de kap.
Er waren twee maalzolders, met in totaal vier koppels maalstenen, waarop verschillende granen gemalen konden worden. De molen wisselde wel een keer of zes van eigenaar totdat in 1954 gemeente Bergambacht voor ƒ 6000,- de molen aankocht om sloop te voorkomen.
Tussen 1955 en 1958 vond een volledige restauratie plaats. Na het grote onderhoud in 1980 is de molen opnieuw in gebruik genomen.

Levend Erfgoed

Wist je dat?

Molenwinkel is geopend. U kunt er terecht voor alle soorten ambachtelijk molenmeel en meelmixen, de lekkerste streekproducten en super leuke cadeauartikelen. De deelnemers van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard zijn samen met vrijwilligers aanwezig om u te ontvangen.

Deel dit monument

Adres

Molenlaan 14, Bergambacht

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Praktische informatie

Molenaar is aanwezig voor uitleg over deze korenmolen

Achtergrondinformatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
korenmolen
Bouwperiode:
1869
Huidige functie:
restaurant en winkel
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Bergambacht