Fotograaf: Hans Hollestelle
Monument

Molen de Bachtenaar

Programma
Za
De eerste molen die op deze plaats stond, werd gebouwd in 1487. De huidige molen werd waarschijnlijk gebouwd in 1714. De oorspronkelijke bestemming was het bemalen van de polder Bergambacht op de Vlistboezem. Vandaar de naam “de Bachtenaar”.

Adres

West Vlisterdijk 64a, Vlist

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Tot mei 1939 werd door de Bachtenaar het water uit een gebied met een oppervlakte van zo’n 2570 hectare opgevoerd tot een hoogte van tussen de 1 meter en 1.30 meter. In 1941 tot 1946 werd de molen weer in gebruik gesteld, als gevolg van brandstofschaarste. In 1976 gebeurde er iets opmerkelijks: de gemeente verkocht de molen aan echtpaar Oskam, dat al jaren de molen als woning huurde.

Vervolgens is in een tijdsbestek van 10 jaar, door de ongekende zelfwerkzaamheid van Herman en Esther Oskam (met assistentie van vele anderen w.o. Peter de Bruin) van een “dode molen” tot een schitterend maalvaardig monument geworden en is daarna weer vaak in bedrijf te zien.

In de zomer van 2009 heeft de familie Oskam de molen verkocht aan de familie de Bruin. De molen is tijdens Open Molendag en Open Monumentendag gratis open voor bezoek.

Levend Erfgoed

Wist je dat?

Graag verteld de familie de Bruin het verhaal van de molen onder het genot van een kopje koffie en is het ook mogelijk om te zien hoe het is om in een machinekamer te wonen.

Deel dit monument

Adres

West Vlisterdijk 64a, Vlist

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Wipwatermolen
Bouwperiode:
18de eeuw
Huidige functie:
Molen en woonhuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Vlist