Monument

Molen De Ooievaar

Programma
Za

Adres

Wijkseweg 3, Terwolde

In het kort

  • Molenwinkel
  • Rondleidingen
  • Oldtimers

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Praktische informatie

Er kan bij de molen geparkeerd worden

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Molen de Ooievaar kent een roerige geschiedenis. De eerste molen met de naam De Ooievaar werd in 1854 gebouwd. Helaas ging deze molen door brand verloren rond 1893. Drie jaar later werd een nieuwe molen gebouwd, maar ook dit exemplaar ontkwam niet aan het noodlot. In 1973 sloeg opnieuw een brand toe die de molen in as legde.

De Commissie Herbouw Terwoldse Molen kocht in 1976 een vergelijkbare oliemolen uit 1814 in Deventer. De molen werd daar afgebroken en hier herbouwd. Het was de trots van Terwolde tot, u raadt het al, de rampzalige nacht in augustus 2015. Een blikseminslag leidde tot de derde brand in de historie van De Ooievaar.

De molen is sindsdien herbouwd en is nu weer volop in gebruik. U bent van harte welkom. Het molenwinkeltje is geopend en de molenaars geven rondleidingen door de molen.

Op de begane grond is een molenwinkel gevestigd, waar producten zoals meel, brood en cakemixen te koop zijn. Op het terras is drinken en wat lekkers te koop. Verder is op de eerste verdieping een bijzondere tentoonstelling van handgemaakte modellen van diverse Nederlandse molens.

Tot slot vindt er ook dit jaar weer de ‘Wieken en Wielen’-dag plaats. Tijdens dit evenement staan klassieke auto’s en alles eromheen centraal.

Levend Erfgoed

Wist je dat?

Van het meel dat in deze molen gemalen wordt, wordt heel lekker brood gebakken. De broden heten 'ooievaartjes' en worden gebakken door een bakkerij in Twello.

Deel dit monument

Adres

Wijkseweg 3, Terwolde

In het kort

  • Molenwinkel
  • Rondleidingen
  • Oldtimers

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Praktische informatie

Er kan bij de molen geparkeerd worden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Molen
Bouwperiode:
2017
Huidige functie:
Molen
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Terwolde