Monument

Korenmolen De Ruiter Vreeland

In de molen worden rondleidingen gegeven.

Adres

Nigtevechtseweg 24, Vreeland

In het kort

  • demonstratie oude ambachten

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Korenmolen de Ruiter in Vreeland is een achtkante stellingmolen uit 1735 (in 1910 herbouwd na brand). Bij deze molen zijn ook ambachtelijke meelproducten te koop, zoals Lemaire-meel en Vreelands pannenkoekenmeel. De Ruiter is een windmolen in het dorp Vreeland De korenmolen is in 1910 gebouwd op de plaats van een eerdere molen, die in dat jaar afbrandde nadat de vang vlam had gevat in een poging de op hol geslagen molen te stoppen. De nieuwe molen die ter vervanging werd aangekocht was een overbodig geworden poldermolen, die dateert van 1776. Deze plompe poldermolen was een binnenkruier en is verbouwd tot buitenkruier met stelling.

De Ruiter is in 1977/78 en in 2000/2001 grondig gerestaureerd. Sinds enige tijd is de molen in handen van andere particuliere eigenaren. De Stichting Molen De Ruiter exploiteert de molen. Sinds de restauratie in 1978 maalt de molen weer graan voor warme bakkers.

Buiten Open Monumentendag is Molen de Ruiter  in de regel iedere zaterdag geopend en op afspraak te bezichtigen.

Afhankelijk van het seizoen wordt er in het winkeltje van de molen meel, maar ook honing van de plaatselijke imker verkocht.

 

 

 

Wist je dat?

de molen iedere zaterdag tussen 10:00 en 17:00 uur geopend is en dat er diverse soorten meel en honing gekocht kunnen worden?

Deel dit monument

Adres

Nigtevechtseweg 24, Vreeland

In het kort

  • demonstratie oude ambachten

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Windmolen
Bouwperiode:
1735
Huidige functie:
Sinds 1910 Korenmolen
bekijk alle monumenten in
Vreeland