Monument

Molen De Vlieger

Za
1 activiteit

Adres

Essepad 3, Voorburg

Openingstijden

za 10 sep. 12:00 - 16:30

Achtergrond informatie uitklap icoon

Molen De Vlieger is een van de oudste poldermolens van Nederland en is volledig
maalvaardig. Het is een achtkantige houten molen, gedekt met riet en op lage voet.
Net zoals de meeste poldermolens is ook Molen De Vlieger een grondzeiler, een windmolen waarvan de draaiende wieken laag over het erf scheren en de zeilen vanaf de begane grond worden aangebracht. Andere kenmerken zijn dat de molen gebouwd is als een binnenkruier (grote kap) maar later verbouwd tot een buitenkruier. Het draaien van het wiekenkruis van de windmolen naar de wind gericht gebeurde dus eerst van binnenuit, later van buitenaf.

De oudste molen om Den Haag en Voorburg droog te malen werd al gebouwd in 1446 maar de voormalige Binckhorstmolen stamt uit 1621. In de 18de eeuw werd naar de mode van die tijd deze molen de naam gegeven van de molenaar, Arie de Vlieger. Dit type molen werd gebouwd op locaties waar weinig windbelemmering was bijvoorbeeld in de vlakke polders van west-Nederland. Vanaf 1872 tot 1947 functioneerde Molen De Vlieger als hulpgemaal van een stoomgemaal (van de Woudekade).

In 1989 werd de molen vanaf de Allard Piersonkade verplaatst naar de huidige plaats en weer maalvaardig gemaakt. Binnenin de molen is een museum. Vrijwilligers geven rondleidingen door de molen.

Deel dit monument

Adres

Essepad 3, Voorburg

Openingstijden

za 10 sep. 12:00 - 16:30

Achtergrond informatie

Type monument:
Molen
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Voorburg